Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

De beruchtste crimineel van Amerika - 21 moorden in 10 jaar

De laatste jaren zijn er heel wat bekende criminelen de revue gepasseerd. Sommigen hebben een vrijwel legendarische status gekregen, zoals Al Capone, Pablo Escobar en Bonnie en Clyde. Eentje springt er echter tussenuit vanwege zijn beruchtheid - zeker in verhouding tot zijn jonge leeftijd. William Henry McCarty, beter bekend als Billy the Kid, pleegde in een periode van minder dan 10 jaar 21 moorden. Op 12 juni lanceert Viaplay een serie over het leven van deze legendarische revolverheld. Een vooruitblik.

De beruchtste crimineel van Amerika - 21 moorden in 10 jaar

Billy the Kid was in zijn eigen tijd al een legende in de Verenigde Staten. Al op jonge leeftijd - hij zou zijn eerste moord op zijn 12e hebben gepleegd - ging hij de criminaliteit in, waarna hij zijn hele leven op de vlucht leefde. In de jaren die daarop volgden, zou hij volgens de geruchten verantwoordelijk zijn geweest voor 21 moorden, waaronder een beruchte schietpartij bij New Mexico genaamd de Lincoln County War.

De jarenlange jacht op Billy the Kid en de mysteries rondom zijn persoon hebben hem één van de grootste legendes uit de geschiedenis van het wilde westen gemaakt. Al in zijn eigen tijd werden zijn avonturen op de voet gevolgd door de lokale pers. De verhalen schepten een beeld van een koelbloedige moordenaar, die ondanks zijn slechte daden een geliefd figuur was bij de lokale bevolking.

Op het grote doek

Het is vanwege zijn reputatie niet verbazingwekkend dat er heel wat pogingen zijn gedaan om het leven van The Kid te verfilmen. In totaal zijn er ruim 50 films en series waarin de sympathieke crimineel is verwerkt, maar geen daarvan is de geschiedenis in gegaan als een echte evergreen. Viaplays Billy the Kid zou daar weleens verandering in kunnen gaan brengen, want het lijkt een ijzersterke serie te worden. Wij kregen een kans om de eerste twee afleveringen te bekijken en daar worden we behoorlijk enthousiast van.

De serie opent met de jonge jaren van Billy the Kid, die met zijn familie meereist naar het Westen van Amerika. Het gezin van Ierse immigranten beleeft geen probleemloze tocht. De vader van Billy kampt met geestelijke problemen en komt uiteindelijk te overlijden. Vanaf dat moment gaat het snel bergafwaarts voor het gezin. De moeder van Billy ontmoet een nieuwe man, maar hij betekent meer kwaad dan goeds voor de rest van de familie, en al helemaal voor Billy.

Succesformule

In Nederland kwam Viaplay groot in het nieuws door de overname van de uitzendrechten voor sporten als Formule 1 en darts, maar dat is lang niet het enige waar de streamingdienst om bekend staat. Viaplay is de grootste producent van series en films in Scandinavië en heeft de nodige ervaring met grootschalige projecten, waaronder de winnaar van de Canneseries 2020 'Partisan'. De laatste jaren zijn er tientallen Originals verschenen onder de noemer van Viaplay, dus de nodige ervaring is zeker aanwezig.

Benieuwd naar Billy the Kid en de rest van het aanbod van Viaplay? Klik hier!

Voeg daar een goed verhaal zoals dat van Billy the Kid aan toe, plus een interessante cast en je hebt een succesformule. Als klap op de vuurpijl is de productie in handen van niemand minder dan Michael Hirst, die bij het grote publiek vooral bekend is vanwege zijn serie Vikings. Kortom: Viaplay zou weleens goud in handen kunnen hebben. Wij zijn in ieder geval razend benieuwd naar de volledige release.

Billy the Kid is vanaf 12 juni te zien op Viaplay.