Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Amsterdam tijdens Koningsdag: maximaal 1 blikje bier per persoon

Nou, proost dan maar...

Koningsdag

We staan aan de vooravond van Koningsdag 2022. Een bijzondere editie, aangezien het verjaardagsfeestje van 'Willy' de afgelopen jaren niet of nauwelijks is gevierd vanwege de covid-maatregelen.

Zowel vorig jaar als het jaar ervoor waren er geen dikke feesten, hossende mensenmassa's of vrijmarkten vol kleedjes met slechte DVD's, Barbies met vervilt haar of andere ouwe meuk.

Natuurlijk, d'r werd her en der geproost vanaf het balkon. Maar eerlijk: dat was slechts een laf aftreksel van hoe we Koningsdag doorgaans vieren. Op de zevenentwintigste van april hoor je immers rustig met z'n allen door de stad te slenteren met een sixpack bier in je tas. Of twee. Of drie.

Glaasje prik in 020

Maar niet in Amsterdam, zo valt er te lezen op de website van de gemeente. Want hoewel het feestje de afgelopen twee jaar ook in de hoofdstad niet echt is gevierd, moet 2022 wederom een rustig jaar worden. Nou ja, wat zuipgedrag betreft dan, daar Amsterdam "overmatig alcoholgebruik zoveel mogelijk wil beperken."

Dat willen ze bereiken door een paar maatregelen in te voeren, waaronder de '1-blikje-regel'. Partymachers in het centrum van onze hoofdstad mogen in dat kader maar één biertje, wijntje of andere alcoholische versnapering per persoon bij zich hebben. 'Ach, dan klap ik toch gewoon zo'n 5L zelftapvat in m'n rugtas.' Helaas pindakaas, het gaat echt om één klein blikje of flesje per feestganger.

Ook een sixpack of kratje pils scoren in een van de winkels is onmogelijk gemaakt door de gemeente. Daar verpatsen ze ook slechts één alcoholische consumptie per persoon per winkelbezoek. Alles om het drinkgedrag op Willems verjaardag zoveel mogelijk de kop in te drukken.

Nieuws
  • de Telegraaf
  • iStock, U.Ozel.Images