Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Meer schokkende misstanden rondom The Voice: dit is er onthuld

Het hoge woord is eruit. Zojuist heeft Tim Hofman zijn BOOS-aflevering rondom alle misstanden bij The Voice of Holland online gezet. Een samenvatting.

The Voice

De beerput was nog niet leeg, zo blijkt. Met het verschijnen van de BOOS-aflevering waarin Tim Hofman de misstanden bij The Voice aan de kaak stelt, is er weer een hoop nieuwe informatie naar buiten gekomen.

19 personen met klachten over Jeroen Rietbergen

Voornamelijk over de personen die al eerder genoemd zijn, komen in de aflevering schokkende feiten naar boven. Te beginnen met Jeroen Rietbergen, The Voice-bandleider en (inmiddels) ex-partner van Linda de Mol. Over Rietbergen zijn er bij Tim Hofman en zijn redactie maar liefst 19 klachten binnengekomen. Ex-kandidaten vertellen anoniem dat de bandleider hun ongepaste appjes stuurde, waaronder dickpics (foto's van zijn geslachtsdeel). Tegen een ex-kandidaat zou Rietbergen hebben gezegd dat ze "niet te geil moest doen" want anders "zou hij haar bespringen".

Aan een destijds 17-jarige kandidaat zou de voormalig Voice-bandleider bovendien hebben gevraagd hoe oud ze was. Toen zij '17' antwoordde, zou hij hebben gezegd: "Oh, daar voel je niks van."

Samenvattend: volgens ingewijden maakte Jeroen Rietbergen zich continu schuldig aan het sturen van ongepaste appjes en foto's, het maken van seksueel getinte opmerkingen en seksueel overschrijdende avances. Dit terwijl hij door velen gezien werd als iemand die veel macht had binnen het programma.

Jeroen Rietbergen met ex-partner Linda de Mol. Foto: www.brunopress.nl

Verkrachting

Ook Ali B komt in de uitzending veelvuldig aan bod. Hofman spreekt een meisje dat zegt jaren geleden verkracht te zijn door Ali B. Ze heeft nu aangifte van gedaan. "Ik wist dat er meer meisjes waren", zegt ze tegen de presentator, "want dat heeft hij mij verteld." Toch heeft ze naar eigen zeggen lang gewacht met stappen ondernemen omdat Ali "zoveel geld en zoveel macht" had. Ook heeft ze geen concreet bewijs dat het is gebeurd.

Verder komen er meerdere ex-kandidaten van The Voice aan het woord. Meisjes van rond de twintig jaar oud, waaronder iemand die zegt seksuele handelingen te hebben verricht tegen haar wil in. Ze vertelt dat ze seks heeft gehad omdat ze zich bedreigd voelde. “Ik voelde me in zo’n positie dat hij zo machtig was in vergelijking met mij, dus wat jij wil, moet er nu gebeuren", aldus het vermeende slachtoffer. Volgens haar zei het jurylid na de seksuele handelingen dat ze "volgend jaar weer mee moest doen, dan zorg ik wel dat je bij mij in het team komt. En heel ver komt."

Een andere ex-kandidate vertelt dat Ali B bij haar thuis was langsgekomen en vanuit het niks zei dat hij zin in seks had. Dit terwijl de sfeer er helemaal niet naar was. "Ik dacht, ik ga er niet op in. Toen ging ‘ie staan. Over z’n benen wrijven. En zei: ‘Ja, ik heb echt zin om te neuken.'" De ex-kandidate zegt dat ze hem toen de deur heeft gewezen, waarna Ali B vertrok.

Maar de aantijgingen gaan niet alleen over Ali B in zijn rol bij The Voice of Holland. Een 20-jarig meisje vertelt dat ze op een schrijverskamp was voor mensen die muziek maakten. De rapper was daar om mensen te begeleiden. "Hij stak gewoon zijn hand in mijn broek", aldus het meisje. Later zou ze seks hebben gehad met iemand anders. Ali zou zich tijdens die handelingen aan haar hebben opgedrongen. Uiteindelijk heeft ze naar eigen zeggen wel seksuele handelingen bij Ali B verricht, omdat hij zich zo aan haar opdrong. "Ik voelde me bedreigd."

De uitzending

BOOS: THIS IS THE VOICE is vandaag om 16:00 online gezet. Bekijk de aflevering hieronder.

Marco Borsato

Over Marco Borsato, ex-coach van The Voice en The Voice Kids, doen er ook al een tijd geruchten de ronde. Er ligt zelfs een aangifte bij het OM. In de aflevering van BOOS komen er meer verhalen naar buiten. Zo zou Borsato binnen The Voice meerdere jonge vrouwen ongevraagd hebben betast, waaronder een werknemer.

Ook zou de zanger een 14-jarig meisje tijdens een van zijn Voice Kids-barbecues hebben betast op haar billen. Daarnaast wordt gezegd dat Borsato volgens meerdere deelnemers 'geregeld aan jonge meisjes' zou zitten.

Naast Borsato, Ali B en Rietbergen, zouden er ook vijftien klachten zijn over een regisseur van The Voice of Holland.

'Geen verrassing'

Voor een ingewijde van The Voice komen de verhalen "niet als een verrassing". Meerdere mensen binnen het programma zouden van de giftige sfeer afweten, maar "iedereen hield elkaar hand boven het hoofd. Totaal misplaatste gentlemen's agreement om het hier niet over te hebben."

Reactie John de Mol

Opvallend genoeg heeft John de Mol besloten zijn verhaal te doen in de uitzending van Tim Hofman - vanaf minuut 48. Hij wilde eerst de complete aflevering zien, voordat hij ergens ging zitten om te reageren. De uitzending van BOOS leek hem wat dat betreft wel zo geschikt.

De Mol zegt dat hij voor 2019 nooit iets heeft gehoord over de misstanden binnen The Voice. "Negen jaar lang is mij nooit bekend geweest dat er iets in deze vorm zou zijn binnen die producties", aldus de man die lange tijd eindverantwoordelijke was. In 2019 kreeg hij een melding over zijn zwager Jeroen Rietbergen, vertelt De Mol. De componist zou een deelneemster hebben lastiggevallen en dat maakte de Talpa-baas "razend" en "sprakeloos". De Mol vertelt dat hij zijn zwager toen op het matje heeft geroepen. "Ik heb hem een half uur lang alle hoeken van de kamer laten zien. Ik heb me twee keer moeten inhouden om hem niet plat op z’n bek te slaan."

John de Mol. Foto: EM-Press/Patrick van Emst/Brunopress.nl

Toch bleef het bij een waarschuwing. Want, zo zegt De Mol, hij verdiende een tweede kans. "Als 'ie dit nog één keer zou doen, nog één letter zou appen, dan vliegt hij eruit."

De Mol heeft toen geen onderzoek ingesteld, maar wel iemand anders opdracht hebben gegeven om de boel "scherp in de gaten" te houden.

Op de vraag waarom er geen protocol is voor coaches omtrent seksueel overschrijdend gedrag, antwoordde De Mol het volgende: "Nooit aan gedacht dat het überhaupt kon gebeuren."

Wat de verhalen over Marco betreft, die vindt de Talpa-baas moeilijk te geloven. "Als ze blijken te kloppen", zegt hij, "dan heb ik me in de mens Marco Borsato ongelofelijk vergist."

"Maar liegen die kinderen dan?" vraagt Tim Hofman.

John de Mol: "Ja, dat weet ik niet. Dat zal moeten blijken. Daar komen onderzoeken naar."

Uiteindelijk zegt de mediatycoon zich wel degelijk verantwoordelijk te voelen voor het feit dat alle misstanden onder zijn neus hebben plaatsgevonden. Hij zegt dan ook 'in shock' te zijn. De volledige reactie van John de Mol is vanaf minuut 48 te bekijken in de aflevering van BOOS.

Nieuws
  • Shownieuws, RTL
  • EM-Press/Patrick van Emst/Brunopress.nl