Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Hoe spelende kinderen ontsnapten aan een moordcommando

Hoe spelende kinderen ontsnapten aan een moordcommando

Het grote liquidatieproces ‘Eris’ gaat al weken vooral over liquidaties en moordpogingen in het criminele milieu. Eén zaak is extra schrijnend: bij een doodnormaal gezin werd bijna een raket naar binnen geschoten.

Het is 29 juni 2017. Een beveiligingscamera aan de Gezichtslaan in Doorn registreert om 22.51 uur een persoon die in de straat loopt. Enkele seconden later komt er een tweede man in beeld en kort daarop wordt er met een automatisch vuurwapen op een woning geschoten. Op de beelden zijn de lichtflitsen te zien. De kogels vliegen door de straat en raken meerdere woningen. Een buurtbewoner belt meteen de alarmlijn als hij de knallen heeft gehoord, waarna de politie ter plaatse komt. Forensisch rechercheurs vinden op de oprit van de beschoten woning vier hulzen, die afkomstig zijn uit een kalasjnikov. In de woning is niemand aanwezig. Sterker nog: het huis staat nagenoeg leeg. Waarom is er dan toch op dit huis geschoten? Voor de politie wordt dat snel duidelijk, want de woning is van de voor hen bekende crimineel Mohamed H. En het is niet de eerste keer dat hij slachtoffer is van zware dreigementen.

Drie weken voordat de woning van Mohamed H. is beschoten, doet zijn familie namelijk een vreemde ontdekking. Aan het elektrische hek, bij het begin van de oprit, hangt een plastic tas met een handgranaat. Een regelrechte bedreiging natuurlijk. In eerste instantie hecht de familie van H. weinig waarde aan de tas, die voor het eerst wordt opgemerkt door een dochter van H. als ze ’s nachts thuiskomt, zo blijkt uit de getuigenverklaringen in het politiedossier. De jonge vrouw laat nog wel aan haar moeder weten dat er iets geks aan het hek hangt, maar ze denken dat het een weggewaaide tas is. De volgende dag gaan ze toch even kijken en zien ze de handgranaat. Ze bellen eerst een ander familielid, die ook constateert dat het om een explosief gaat, en vervolgens bellen ze pas de politie. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) concludeert dat ‘dit type handgranaat werd geproduceerd in Bosnië-Herzegovina en in gebruik is geweest bij het voormalige Joegoslavische volksleger’.

Haperend wapen

Tijdens de getuigenverhoren zeggen de familieleden van H. geen idee te hebben waarom die handgranaat uitgerekend aan hun hek hangt. Verder vertelt de vrouw van H. aan de politie dat ze al zeker twaalf jaar in die wijk in Doorn wonen. Haar man is alleen niet thuis, want hij zit op dat moment in Marokko voor zijn werk. Hij zou in de groente- en fruithandel zitten. Wat ze niet vertelt, en misschien niet eens weet, is dat Mohamed H. op de vlucht is. Mohamed H. is een bekende van de politie, zoals dat zo mooi heet. Hij is actief in de drugshandel; voornamelijk import van hasj uit Marokko. In maart 2017, een aantal maanden voor de beschieting in Doorn, wordt er in het plaatsje Odijk een enorme drugsvangst gedaan. In een loods ligt zeker 3400 kilo hasj opgeslagen en later blijkt dat H. daar iets mee te maken heeft. Hij is daar ook voor veroordeeld door de rechtbank, alleen toen was Mohamed H. al voortvluchtig. De rechtszaak heeft hij nooit bijgewoond.

Delano ‘Keylow’ R.

De dreiging met de handgranaat én de kogels uit het automatische wapen hebben vermoedelijk met deze drugsvangst te maken. Dat wordt mede ondersteund door het feit dat er op een andere verdachte in deze zaak, ene S., ook een aanslag is gepleegd. “S. ontsnapte in zijn woonplaats Utrecht op de Vleutenseweg aan de dood, toen hij voor zijn woning in april 2017 een automatisch wapen op zich gericht kreeg dat dienst weigerde,” aldus het Algemeen Dagblad, dat een verslag publiceerde van de rechtszaak over de aangetroffen drugs in de loods in Odijk.

Moordcommando

Voor politie en justitie blijft het lang onduidelijk wie er verantwoordelijk is voor de bedreigingen aan het adres van Mohamed H.

Dat verandert nadat op 13 oktober 2017 de voortvluchtige crimineel Tony de G. (37) wordt aangehouden. Hij zit ondergedoken in de kustplaats Chiclana de la Frontera, diep in het zuiden van Spanje.

De G. is lid van motorclub Caloh Wagoh en wordt gezocht voor betrokkenheid bij de liquidatie van de Amsterdamse crimineel Jaïr Wessels, op 7 juli 2017. Het slachtoffer werd op klaarlichte dag doodgeschoten op een parkeerplaats langs de snelweg A2 bij Breukelen. Tony de G. bestuurde de vluchtauto en zijn maatje Michel K. (47) zou de fatale schoten hebben gelost. Na zijn arrestatie loopt De G. tegenover de politie helemaal leeg over zijn betrokkenheid bij de moord op Wessels. Maar daar blijft het niet bij. Tony de G. weet veel meer en begint te verklaren over verschillende zaken waar leden van motorclub Caloh Wagoh bij betrokken zijn geweest. Hij schetst een ontluisterend beeld van een ‘moordcommando op wielen’, met Delano R. (51) – alias Keylow – als de onbetwiste leider. Uiteindelijk sluit Tony de G. een deal met het Openbaar Ministerie (OM) en wordt kroongetuige. Zijn verklaringen vormen het belangrijkste bewijs in het liquidatieproces Eris, tegen (onder anderen) enkele leden van motorclub Caloh Wagoh. Hij vertelt de politie alles over de structuur binnen de club, drugshandel, liquidaties en moordpogingen, maar tijdens een van die verhoren begint de kroongetuige over een incident in Doorn. En dat gaat over de aanslagen op de woning van Mohamed H. “Ik kreeg van Delano te horen dat er iemand gewaarschuwd moest worden,” zegt De G. in een van de verhoren. Als de rechercheur vraagt naar de reden, zegt Tony de G.: “Daar weet ik niks van. Ik weet dat het een Marokkaanse jongen was en dat hij op vakantie of gevlucht was.”

Van een handgranaat in een plastic tas weet De G. niets, maar hij weet wel alles over twee andere aanslagen op de woning.

Poging twee, nu bij het goede huis: de schutter vuurt met een kalasjnikov en maakt zich uit de voeten.

Tijdens een van die verhoren begint de kroongetuige over een incident in Doorn. 'Ik kreeg van Delano te horen dat er iemand gewaarschuwd moest worden'

10.000 euro

Over wat er precies is gebeurd, vertelt Tony de G. het volgende tegen de verhoorders. Daarbij moeten we rekening houden dat dit het verhaal van de kroongetuige is. Volgens De G. gaat hij een paar dagen voor de beschieting op het huis van Mohamed H. samen met Delano R. naar Doorn. Een voorverkenning. Ze willen precies weten welke woning ze onder vuur moeten nemen. Hoewel Delano ‘Keylow’ R. weet in welke straat hij moet zijn en welk huisnummer het is, maakt hij alsnog een foto van de verkeerde woning. En dat is nog niet eens zo gek, want in dezelfde straat staan twee woningen met hetzelfde huisnummer. Alleen staat een van de twee huizen op een hoek en hoort het bij een andere straat. Vanaf de doorgaande weg is dat lastig te zien. Niet wetende dat ze de verkeerde woning hebben vastgelegd op camera, rijdt het duo terug naar huis.

Op 28 juni is het dan zover. De woning van Mohamed H. moet beschoten worden. Tony de G. moet die dag naar eigen zeggen naar de loods van Greg R. (73) –een oude bekende in de Amsterdamse onderwereld en tevens prominent lid van Caloh Wagoh – in Mijdrecht komen. “Daar was een jongen met de naam Work (de rechterhand van Delano, red.) met twee jongens van de No Limit Soldiers (NLS). Zij werkten voor Delano. Die moesten schieten met een raketwerper en ze zouden er 10.000 euro voor krijgen,” aldus Tony de G. in zijn verklaringen. Volgens De G. ontstaat er vervolgens nog wat onenigheid over geld, want die jongens vinden het te weinig voor wat ze moeten doen, maar uiteindelijk is één van de twee toch bereid om de klus aan te nemen.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle.

Misdaad
  • ANP, Opsporing Gezocht e.a.