Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Max Verstappen

Mighty Max vs. Lucky Lewis

Max Verstappen versus Lewis Hamilton. Het is het grote gevecht waar Formule 1-fans jaren reikhalzend naar hebben uitgekeken. Pakt Hamilton zijn vijfde titel op rij? Of wordt 2021 toch het jaar van Max? We hebben al het nodige spektakel voorgeschoteld gekregen, maar iets te vaak zijn de duels beslecht door domme pech of puur geluk. Hoe groot is de invloed van Vrouwe Fortuna? We maken de tussenbalans op vlak voor de titanenstrijd in Zandvoort.

GP Bahrein

Bahrein International Circuit 28 maart 2021 Geluksfactor: +14 punten voor Hamilton

Al tijdens de testdagen voorafgaand aan de Grand Prix van Bahrein wordt duidelijk dat Red Bull dit jaar een competitieve auto heeft. Ook tijdens het raceweekend geeft Verstappen zijn visitekaartje af. Hij is het snelst in alle vrije trainingen en bekroont dit met de eerste poleposition van het seizoen.

Tijdens de race weet Hamilton door een uitgekiende pitstop de leiding over te nemen. De Brit snoept voortdurend iets van zijn rondetijd af door bocht 4 af te snijden. Hij gaat maar liefst 29 keer met alle banden van de baan. Red Bull geeft Verstappen het advies dan ook maar de track limits te overtreden. “Mag dat wel?” vraagt hij zich hardop af via de boordradio. Hamilton komt er steeds mee weg. Dus ja, het mag kennelijk...

Op verse banden weet Verstappen het gat met Hamilton razendsnel te dichten. Uiteindelijk weet hij zijn rivaal te verschalken in de gewraakte bocht 4. Hij gaat bij het inhalen ook iets van de baan en dát mag dan weer niet van de FIA-arbitrage. Red Bull gebiedt Verstappen om zijn plek terug te geven in plaats van de kleine tijdstraf op de koop toe te nemen. Hiermee is de race verloren.

Op de valreep wordt een dikverdiende winst afgenomen door een pietluttig, schijnbaar willekeurig toegepast regeltje. Max eindigt de zinderende openingsrace met 7 punten achterstand in het klassement, in plaats van 7 punten voorsprong. De geluksfactor levert dus een nettoverschil van 14 punten in het voordeel van Hamilton op.

GP Emilia-Romagna

Autodromo Enzo e Dino Ferrari 18 april 2021 Geluksfactor: +8 voor Hamilton

Na zijn spectaculaire klapband in 2020 bewaart Verstappen geen fijne herinneringen aan de Grand Prix van Emilia-Romagna (vrienden mogen San Marino zeggen). De kwalificatie belooft ook dit jaar weinig goeds. Verstappen moet rivaal Hamilton en teamgenoot Perez voor zich dulden, al zijn de verschillen miniem.

Maar dan pakken de wolken zich samen boven het bergcircuit... In de regen beleeft Verstappen een fenomenale start. Na een gedurfde inhaalactie in de legendarische Tamburello-bocht neemt Verstappen al in de openingsronde de leiding over. Hij rijdt foutloos aan kop. Datzelfde kan niet van Hamilton gezegd worden. Halverwege de race belandt hij in de zandbak na een onhandige inhaalmanoeuvre op achterligger George Russell. Door knap stuurwerk krijgt Hamilton zijn bolide weer op de baan. Maar de achterstand van één ronde lijkt onoverbrugbaar, zelfs voor een zevenvoudig kampioen. Totdat Vrouwe Fortuna hem de helpende hand reikt. Mercedes-teamgenoot Valtteri Bottas botst keihard met Russell en de safetycar komt de baan op. Dat betekent dat Hamilton zich eenvoudig kan ontdoen van de ronde achterstand. Na een goede herstart en door uitglijders van onder andere Perez, bemachtigt Hamilton uiteindelijk de tweede plek. Doordat hij ook het puntje voor de snelste ronde pakt, blijft Hamilton een punt voor op Verstappen. Zonder de botsing van Bottas, de safetycar en de spin van Perez is het onwaarschijnlijk dat Hamilton na zijn uitglijder verder zou zijn gekomen dan een vijfde plek (10 punten). We schrijven daarom 8 punten toe aan de geluksfactor.

GP Portugal

Portimao 2 mei 2021 Geluksfactor: geen

Tijdens de kwalificatie krijgt Verstappen weer te maken met de gewraakte track limits. Omdat hij iets buiten de lijntjes kleurt, wordt zijn snelste tijd afgenomen, waardoor hij achter de Mercedessen belandt in de startopstelling.

Bottas pakt de Portugese pole maar tijdens de race blijkt al snel dat de strijd tussen Verstappen en Hamilton gaat. De kemphanen wisselen elkaar af om de koppositie. Uiteindelijk trekt Hamilton aan het langste end. Er valt weinig aan te merken op de winst van Hamilton of de solide tweede plek van Verstappen. Het is overduidelijk dat zowel Bottas als Perez zich dit jaar zal moeten schikken in een bijrol.

GP Spanje - Credit: Pro Shots/Action Images

GP Spanje

Circuit de Barcelona-Catalunya 9 mei 2021 Geluksfactor: geen

Ook onder de Spaanse zon zijn de Red Bulls en Mercedessen aan elkaar gewaagd. Met een minuscuul verschil van 0,036 seconde komt Verstappen net iets te kort voor Hamiltons poleposition. Hij is wel een fractie sneller dan Bottas. Wanneer op zondag de lichten doven, beleeft Verstappen weer een geweldige start. Met wat ellebogenwerk pakt hij in bocht 1 de leiding. Hij lijkt op een relatief makkelijke overwinning af te stevenen. Maar dan duikt Hamilton plotseling de pits in voor een tweede stop. Red Bull besluit niet te volgen. Op splinternieuwe banden komt Hamilton met rasse schreden dichterbij en passeert Verstappen in de eindfase van de race. Het is een strategische overwinning van de Zilverpijlen en wellicht een inschattingsfout van Red Bull. Verder is het een terechte uitslag in Spanje.

GP Spanje: op splinternieuwe banden passeert Hamilton Verstappen in de eindfase van de race. Het is wellicht een inschattingsfout van Red Bull

GP Monaco

Circuit de Monaco 23 mei 2021 Geluksfactor: +5 voor Verstappen

Tijd voor de glitter en glamour van Monaco. Ferrari-coureur Charles Leclerc lijkt in vorm op zijn thuiscircuit. Tijdens de kwalificatie zet hij de snelste tijd neer. Verstappen, die de straten van Monaco ook als zijn broekzak kent, lijkt echter goed op weg om de pole af te pakken. Maar dan parkeert Leclerc zijn Ferrari in de vangrails. Rode vlag. Verstappen moet zijn snelle ronde onderbreken en dus achter Leclerc plaatsnemen. Hamilton start vanaf een teleurstellende zevende plek. De vreugde van Leclerc is van korte duur. Tijdens de opwarmronde blijkt de schade aan zijn Ferrari ernstiger dan gedacht en hij valt uit voordat de race is begonnen. Verstappen krijgt zo alsnog de koppositie in handen. Hij rijdt een foutloze race en komt als eerste over de streep. Mercedes zal dit weekend het liefst snel vergeten. Bottas’ race eindigt met een rampzalige pitstop. Hamilton eindigt waar hij de race is begonnen: zevende. Zodoende verovert zowel Verstappen als Red Bull de leiding in het klassement.

Ondanks de pech van Verstappen in de kwalificatie willen we hem best wat gelukspunten geven voor het uitvallen van Leclerc, die in Monaco ijzersterk voor de dag komt. Wanneer we Verstappen als tweede plaatsen en Hamilton achtste, komen we uit op een gelukje van 5 punten in het voordeel van de Nederlander.

Alhoewel Hamilton natuurlijk een fenomenale coureur is, is het duidelijk dat hij zijn imago van geluksvogel dit jaar al meer dan waar heeft gemaakt

GP Azerbeidzjan

Baku Street Circuit 6 juni 2021 Geluksfactor: +11 voor Hamilton

Ook op het lastige stratencircuit van Baku lijkt Leclerc zich erg thuis te voelen. Hij pakt wederom de pole in de chaotische kwalificatie waarin een recordaantal rode vlaggen wordt gezwaaid. Hamilton start als tweede, vlak voor Verstappen. Het duurt niet lang voordat de Ferrari tijdens de race het onderspit moet delven tegen Hamilton en de Red Bulls. Door een slimme pitstopstrategie pakken Verstappen en Perez de leiding. Iets over de helft van de race kunnen de rode vlaggen weer tevoorschijn gehaald worden. Door een klapband smakt Lance Stroll zijn Aston Martin met een bloedvaart in de muur. Gelukkig blijft hij ongedeerd, maar het blijkt een teken aan de wand. Terwijl de Red Bulls comfortabel naar een historische 1-2 cruisen, slaat ook bij Verstappen het noodlot toe. Vier rondjes voor het einde klapt een van zijn Pirelli’s. Omdat de race na nog een rode vlag toch wordt hervat, staat Verstappen met lege handen. Bij de herstart activeert de gretige Hamilton per ongeluk zijn nu beroemde ‘magische knop’, waardoor hij van de baan schiet en buiten de punten belandt. Perez heeft zijn eerste Red Bull-overwinning te pakken.

Ondanks zijn onhandige herstart heeft Hamilton flink baat gehad bij deze situatie. Zeker wanneer later blijkt dat ook zijn Pirelli’s op ploffen hebben gestaan. De meest representatieve uitslag van deze Grand Prix is een podium met Verstappen, Perez en Hamilton.

Ondanks dat Hamilton er niet optimaal van heeft geprofiteerd, levert het geluk van de herstart hem dus welgeteld 11 punten op ten opzichte van zijn rivaal.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle.

Misschien ook voor jou:
Rondje Zandvoort
Sport
  • Pro Shots/Panoramic