Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Bijleveld: ‘ongeveer helft van tolken achtergebleven in Afghanistan’

De evacuatie van tolken en ambassadepersoneel uit Afghanistan is nog altijd een probleem voor het kabinet. Van de 67 tolken die voor Nederland hebben gewerkt, blijken er dertig achtergebleven te zijn in Afghanistan.

Bijleveld: ‘ongeveer helft van tolken achtergebleven in Afghanistan’

Het nieuws over de tolken werd eerder vandaag gebracht door demissionair minister van Defensie Ank Bijleveld. De CDA-bewindsvrouw vertelde dat het niet gelukt is om hen op tijd te evacueren. Desondanks beweert ze alsnog dat Nederland niet te laat is gestart met het terugbrengen van de tolken uit het oorlogsgebied. “Als het gaat om de tolken zijn we wel op tijd begonnen. Daar zijn we al een aantal jaren mee bezig.” Voordat de Taliban hun overwinning bekendmaakten op 15 augustus zijn er 111 tolken van Afghanistan naar Nederland overgekomen.

Desondanks zegt Bijleveld dat het probleem niet bij de Nederlandse regering ligt. “Ook de mensen zelf zijn erdoor overvallen. Sommige mensen waren er op familiebezoek.” De demissionair minister geeft verder aan dat er nog steeds geprobeerd zal worden om de Tolken uit Afghanistan te krijgen. “We werken nog steeds door om mensen terug te krijgen.”

Zelfmoordaanslagen

Gistermiddag vonden er meerdere aanslagen plaats op het vliegveld van Kabul waar veel mensen wachten op een vliegtuig om uit het land te ontsnappen. Er raakten zeker 120 mensen gewond en 40 kwamen om het leven. Dertien van de doden waren Amerikaanse soldaten die het vliegveld bewaakten. Voor Nederland betekende het een nog later vertrek dan gepland. "De Amerikanen die het vliegveld bewaken, hebben ons een tijdstip meegedeeld waarop we moesten vertrekken. daar kwam de terreurdreiging overheen", vertelde Bijleveld. Ook sprak ze haar steun uit aan de Amerikaanse soldaten. "Ik sta naast onze bondgenoot die zo’n groot verlies heeft geleden. Deze mariniers beschermden het vliegveld, zodat wij onze mensen weg konden krijgen.”

Nieuws
  • telegraaf.nl
  • Pro Shots