Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Eigen doelpunt

Fameuze eigen doelpunten: 'Tikkie terug, Jaap!'

Zal de trend van het afgelopen EK doorzetten in het nieuwe eredivisieseizoen? Want het was niet alleen het toernooi van Italië, maar zeker ook van het eigen doelpunt, dat met elf stuks glansrijk topscorer werd. Panorama zet een paar ongelukkige pareltjes op een rij.

De ED-koning: Sven van Beek

Niemand scoorde vaker tegen Kenneth Vermeer dan Sven van Beek. Op zich een aardige prestatie, vijf keer scoren tegen de oud-doelman van Ajax, Willem II en Feyenoord. Ware het niet dat Van Beek en Vermeer jarenlang ploeggenoten waren bij Feyenoord en de verdediger dus steeds zijn eigen keeper verschalkte. Aangezien de kersverse aanwinst van Heerenveen ook Erwin Mulder al eens kansloos liet, kwam Van Beek begin 2019 op gelijke hoogte met de Braziliaan Marília (oud-Sparta). Beide verdedigers wisten hun eigen keeper liefst zes keer te passeren.

Maar daar blijft het niet bij voor Van Beek. Feyenoord verhuurde hem het afgelopen half jaar aan Willem II en ook daar wist hij zijn eigen keeper te kloppen. Dat maakt Van Beek dé eigen doelpuntenkoning van de eredivisie. Extra knap aan die prestatie: hij is pas 27 en stond seizoenenlang aan de kant met zware blessures. Hij had nog geen honderdvijftig wedstrijden nodig voor zijn record. Van Beek is dan ook een echte specialist die uit alle hoeken en standen het net weet te vinden. Met links (drie), rechts (twee) en het hoofd (twee); het maakt Van Beek allemaal niet uit. “Als ik het duel niet aanga, zeggen ze daar weer wat van,” zei de verdediger nadat hij het record had bemachtigd in de wedstrijd tegen FC Utrecht. Voor de camera van ESPN: “Nu valt ie wéér ongelukkig. Ik weet het. Zeven keer op rij. Het is leuke tv, maar het boeit me zelf niet veel. Ik lig er zeker niet wakker van, nee. Of ik het kan verklaren? Kon ik het maar, dan had ik het niet gedaan. Het is pure pech, meer dan dat kan ik er niet van maken. Ik blijf er positief instaan en wat ik zeg: het boeit me niet zoveel. Natuurlijk is het niet leuk, maar dit was een goede wedstrijd van mezelf en het is gewoon ongelukkig. Ik wilde helpen en het ging verkeerd. Simpel.”

Het EK van de ED

Nog nooit werden er zoveel eigen doelpunten gemaakt als bij het afgelopen EK. Sterker nog: er werd nog vaker in eigen goal geschoten dan in alle voorgaande EK’s bij elkaar! Elf keer, terwijl het in die vijftien EK’s tot aan de laatste editie slechts negen keer raak was. Oké, het deelnemersveld (en aantal wedstrijden) is door de jaren heen flink uitgebreid, maar toch. Hoe komt dat nou? Zorgt de uitbreiding naar 24 deelnemers voor een keldering van de kwaliteit? Hebben verdedigers aan scherpte verloren in het vorige propvolle coronaseizoen? Hoe dan ook: de eigen treffer van Martin Dubravka, keeper van Slowakije, is er een voor de eeuwigheid. De bal sprong hoog op van de lat, waarna hij met een smash à la Ron Zwerver Spanje hielp aan de kapitale openingstreffer.

En toen we dachten dat het niet gekker kon, was het bij de volgende wedstrijd van Spanje wéér raak. Maar nu kon er een ED’tje worden toegeschreven aan de Spanjaarden zelf. Van grote afstand speelde Pedri terug op doelman Unai Simon. Het leek geen al te lastige bal. Simon wilde rustig aannemen, maar toucheerde de bal slechts, waarna die lullig in het doel rolde. Kroatië zei dankjewel: 1-0.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle.

Misschien ook voor jou:
Berghuis? Cruijff was véél erger!
Sport
  • Pro Shots/Kay Int Veen