Maandag 5 mei 1986, Bevrijdingsdag. Een waterig voorjaarszonnetje doet de temperatuur snel oplopen, een briesje laat de vlaggen wapperen. Veel mensen in Nederland zijn vrij, maar niet de 22-jarige Myra Broekx uit Eindhoven. Zij wordt die ochtend om 08.30 uur gewoon verwacht op haar werk bij de ABN Amro aan het Stadhuisplein. Myra staat bekend als een prettige en punctuele kracht. Het wekt bij haar collega’s dan ook de nodige verbazing als ze die ochtend niet op komt dagen. De Myra die zij kennen zou zeker even hebben gebeld.
De collega’s kijken het nog een tijdje aan, maar besluiten even na 10.00 uur Myra’s familie te bellen. Die waarschuwen op hun beurt de politie. Rond 10.30 uur rijdt een surveillanceauto de Jan van de Capellelaan in. Als de agenten op de eerste verdieping Myra’s flatwoning binnengaan, worden ze meteen geconfronteerd met een sterke gaslucht. In de hal staat een brandende kaars en het mag dus een wonder heten dat de boel niet met een verwoestende klap de lucht in is gegaan. Pas nadat het huis grondig is gelucht, wordt het huis verder geïnspecteerd.
In de slaapkamer doen de agenten een schokkende ontdekking. Op het bed ligt het ontzielde lichaam van een jonge vrouw. Het is Myra. Ze draagt nachtkleding, is vastgebonden en – naar later zou blijken – door verstikking of verwurging om het leven gekomen. Maar waarom, wanneer en door wie?
Het is aan een 25-koppig Recherche Bijstandsteam (RBT) om op zoek te gaan naar de antwoorden op deze en vele andere vragen.
“Antwoorden die helaas nooit zijn gekomen,” zegt Erwin Broekx uit het Brabantse Son. Hij is een van de drie broers met wie Myra is opgegroeid. 35 jaar na dato wil Broekx zijn verhaal doen. Hij dacht lang dat hij de moord op zijn zus een plekje had gegeven, maar gaandeweg het gesprek met Panorama merkt Erwin dat het vooral een kwestie van verdringen is geweest. “Het emotioneert me nog steeds, na al die jaren,” zegt de Brabander, zichtbaar worstelend met zijn gevoelens. Mijn leven bestaat uit twee delen; van vóór de moord op mijn zusje en van erna. Het werpt een schaduw over je leven die nooit meer weggaat.”
Gewoon Brabants gezin
Myra Broekx groeit op in een gewoon Brabants gezin. Moeder is een lieve en zachtaardige huisvrouw. Vader Broekx werkt hard in zijn autobedrijf, lust een stevige borrel en regeert soms met harde hand binnen het gezin. Het huwelijk houdt dan ook geen stand.
Myra heeft een hechte band met haar moeder en trekt erg naar haar toe. Ook is ze gek op het dochtertje van een van haar broers. Nadat Myra de mavo heeft afgerond en stage heeft gelopen bij een verzekeringsbedrijf gaat ze aan de slag bij ABN Amro. Haar collega’s zijn blij met de nieuwe aanwinst. Het is in deze periode van haar leven dat Myra de drie jaar oudere F. leert kennen, met wie ze een relatie krijgt en een flatje betrekt aan de Jan van de Capellelaan in Eindhoven, niet ver van haar ouderlijk huis aan het Pijlstaartpad.
MYRA DRAAGT NACHTKLEDING, IS VASTGEBONDEN EN DOOR VERSTIKKING OF VERWURGING OM HET LEVEN GEKOMEN
“Myra had voor zover ik kon beoordelen haar ups en downs,” blikt Erwin terug. “Ze was tevreden met haar werk, ging heel af en toe op stap, maar was ook graag thuis. Volgens mij zat ze qua relatie nogal onder de duim, Myra vond F. soms wat bezitterig en jaloers. Hij vond het bijvoorbeeld niet prettig als ze zonder hem op stap ging, terwijl hij zelf wel geregeld de hort op ging. Daarom bood ik Myra aan om af en toen met mij een avondje op stap te gaan.”
Erwin herinnert zich het moment waarop hij zijn zus voor het laatst zag nog goed. “Het was de avond voor de moord. Ik ging langs om mijn nieuwe motorfiets te laten zien. Myra en F. waren allebei thuis. Ik weet nog dat ik wat heb gedronken en dat Myra en F. van plan waren om voor het slapen gaan nog even een videootje te kijken. Rond 20.00 uur ging ik naar huis. Alles leek normaal en ik kon in de verste verte niet vermoeden dat er iets vreselijks stond te gebeuren.”
Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle.
- Privéarchief