Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Bij de politierechter: 'Een agent uit Legoland'

Als een agent zegt dat hij ‘nog nooit zó veel agressie heeft meegemaakt’, dan zal er heus wel iets gebeurd zijn, toch? Tenzij hij agent is geweest in Legoland.

Bij de politierechter: 'Een agent uit Legoland'

“Volgens de agenten nam u een gevechtshouding aan en...” “Wat is een gevechtshouding?” onderbreekt Maarten* (41) de rechter. “U had uw mouwen opgestroopt en...” “Ik heb m’n mouwen altijd opgestroopt,” onderbreekt Maarten (zonder opgestroopte mouwen) de rechter opnieuw. “Heb ik dan altijd een gevechtshouding?”

“Had u gedronken?” vraagt de rechter. “Ik had gedart,” zegt Maarten. “Maar had u ook gedronken?” vraagt de rechter.

“Ik had gedart!” zegt Maarten geïrriteerd en luid, alsof de rechter slechthorend is. “Natuurlijk heb je dan gedronken! Als je dart dan drink je, dat hoort bij de sport!” “Maar was u...”

“Nee, ik was niet dronken, nee,” vult Maarten alvast aan, waarna hij opzichtig uit het raam gaat zitten staren.

Naast Maarten zit zijn broer Freek (45). Zijn armen demonstratief over elkaar, zijn zwarte lange haren vettig langs zijn magere gezicht. De twee broers werden telefonisch opgetrommeld door hun 16-jarige neefje dat in de nesten zat. Twee agenten beschuldigden hem ervan dat hij een scooter had gejat en stelden zich daarbij nogal opdringerig op.

‘Ik maak jullie af’

Vooral bij Freek sloegen de stoppen door. Hij heeft een politie-allergie die er niet om liegt. Hij begint al te trillen wanneer hij het woord ‘politie’ alleen nog maar hoort. In totaal heeft hij vijftien jaar van zijn leven in de bak gezeten, waarvan zeven voor jan lul, zoals hij zelf zegt. Met dank aan de politie, die volgens Freek geen mogelijkheid onbenut laat om hem het leven zuur te maken. “Ze hebben gewoon iets tegen mij. En ik tegen hun,” zegt Freek.

Zijn broertje Maarten zou een gevechtshouding hebben aangenomen, maar Freek was volgens de agenten de grootste agressor. Hij kwam woest op hen afgestormd en schreeuwde, nog voor hij goed en wel wist wat er aan de hand was, dingen als ‘ik maak jullie af’, en ‘ik schiet jullie kapot’. Daarna rukte hij een deel van een schutting uit de grond en hield het stuk hout dreigend boven zijn hoofd. Klaar om te slaan.

Freek ziet dat anders.

“Ik moest mijn agressie kwijt, ik zal wat geroepen hebben, maar ik heb niet met slaan gedreigd. Ik kon twee dingen doen: óf ik viel die agenten aan, óf ik sleurde die schutting uit de grond. Volgens mij heb ik de goede keuze gemaakt.” De rechter zegt: “Ik was er niet bij, maar ik krijg wel de indruk dat u de gebeurtenissen wat bagatelliseert. Eén van de agenten zegt in het proces-verbaal: ‘Ik heb in dertien jaar politiewerk nog nooit zó veel agressie meegemaakt en mij nog nooit zó bedreigd gevoeld.’”

“Dan vraag ik mij af waar die man politieagent is geweest,” zegt Maarten terwijl hij nog altijd stoïcijns uit het raam staart. “In Legoland?”

Maarten komt ervan af met een stevige boete: 1500 euro, waarvan 1000 voorwaardelijk. Zijn broer Freek is minder gelukkig. Met zijn strafblad van 32 kantjes lijkt hij een hobby te maken van het bedreigen, het beledigen en het mishandelen van dienders. De rechter stuurt hem voor twee maanden de cel in.

*Alle namen in deze rubriek zijn om privacyredenen gefingeerd.

Misdaad
  • Petra Urban