Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Oh oh: 'gigantische monsterwesp' rukt flink op in Nederland

Alsof we nog niet genoeg aan ons hoofd hadden, werpt Moeder Natuur ons even een extra cadeautje in de schoot: de Aziatische hoornaar, een monsterwesp die twee keer zo groot is als onze eigen huis-tuin-en-keukenwesp.

Aziatische hoornaar

De Aziatische hoornaar dus. Een knoepert van een wespensoort die van nature voorkomt in delen van Zuidoost-Azië. Helaas blijven de beestjes beesten daar niet, maar duiken ze ze steeds vaker op in andere delen van de wereld, waaronder Nederland. En dan kun je zeggen: 'leuk voor de biodiversiteit in ons kleine landje', maar dan heb je aan de Aziatische hoornaar dus echt geen goeie. Verre van zelfs.

Hij vreet bijen

Ondanks dat de zespotige indringer niet gevaarlijk is voor mensen - een steek schijnt alsnog geen pretje te zijn - is de Aziatische hoornaar wel degelijk een ramp voor Nederlandse bijen. Die worden bij bosjes opgepeuzeld door de invasieve exoot. Kortom, meer hoornaar betekent minder bij.

Opmars

En het zou maar zo kunnen dat onze honingbijen in de toekomst steeds vaker over hun geel-zwarte schoudertjes moeten kijken. De Aziatische hoornaar is bezig met een opmars. Dat begon in 2017; Zeeland had toen de landelijke primeur. In de jaren erop was er her en der een waarneming, voornamelijk in de zuidelijke provincies. 2020 schetste daarentegen een heel een ander beeld. Vorig jaar werden er 17 nesten gespot in Nederland, met een nest in Veenendaal als meest noordelijke vondst ooit.

Of de uitheemse steker zich de komende jaren permanent in Nederland vestigt? De tijd zal het leren. Maar als je deurbel gaat en er staat een doodsbange honingbij op de stoep, laat 'm dan vooral even binnen tot het gevaar geweken is. Dat is wel zo aardig.

Misschien ook voor jou:
Famke Louise blundert op Instagram
Nieuws
  • AD
  • Piqsels