Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Minister Dekker moest gratie verlenen aan viervoudig moordenaar

De tot levenslang veroordeelde Loi Wah C. is na 33 jaar detentie vrijgelaten. Het is de tweede keer dit jaar dat minister Dekker van Rechtsbescherming een tot levenslang veroordeelde misdadiger gedwongen gratie verleent. 

Minister Dekker moest gratie verlenen aan viervoudig moordenaar

Eerder dit jaar was het de 65-jarige Cevdet Yılmaz die gratie kreeg nadat hij tot levenslang veroordeeld werd voor een zesvoudige moord in café ’t Koetsiertje op 16 december 1983. Het was de eerste keer sinds 1986 dat iemand vrijgelaten werd na levenslang. Zowel in het geval van Cevdet Yılmaz als in dat van Loi Wah C. heeft minister Dekker alles gedaan wat mogelijk was om gratie te voorkomen, maar uiteindelijk zag hij zich gedwongen om de misdadigers toch op vrije voet te laten.

“Ik kan op dit moment niets anders doen dan gratie verlenen. De heer C. heeft zeven keer een gratieverzoek ingediend en die hebben we zes keer afgewezen”, vertelde de demissionair minister als reactie op de vrijlating. “Zoals de gratiewet voorschrijft heb ik het Openbaar Ministerie en de rechter om advies gevraagd. Zowel de rechter als het Openbaar Ministerie adviseert bij het zevende gratieverzoek aan de heer C. onvoorwaardelijke gratie te verlenen nu er geen argumenten meer zijn om gratie te weigeren.”

Dekker heeft wel geëist dat C. direct na zijn vrijlating Nederland moest verlaten. C. gehoorzaamde en vertrok afgelopen donderdag naar zijn geboorteland China.

Gruwelijke moord

Loi Wah C. werd in 1987 opgepakt voor de viervoudige moord op een gezin van Chinese migranten. Op 10 september van dat jaar kwam de destijds 29-jarige C. logeren bij het gezin, bestaande uit de 34-jarige Tang Wei Mah met zijn vrouw Chung Sau May, hun 7-jarige zoontje en hun twee dochtertjes Ka-Yan (5) en Win-Yan (6 weken oud).

Die avond, toen het hele gezin in slaap gevallen was., sloeg Loi Wah C. toe. Hij stak Tang met 52 mestteken dood, waarna hij zijn vrouw met nog eens 41 messteken om het leven bracht. Hij sneed de keel door van de 5-jarige dochter, die inmiddels wakker geworden was van het rumoer en stak daarna ook nog de zes weken oude baby neer. Alleen de 7-jarige zoon van het gezin overleefde. C., een gokverslaafde, stak 5000 gulden in zijn zakken en sloeg op de vlucht.

Na een uitgebreide speurtocht werd C. opgepakt. Hij bleef ontkennen dat hij schuldig was en verklaarde dat twee andere mannen de moord gepleegd zouden hebben. De rechter geloofde niets van het verhaal en veroordeelde de man tot levenslang.

Ten tijde van zijn vrijlating was C. al enige tijd met onbegeleid verlof.

Misdaad
  • telegraaf.nl, NOS
  • Pro Shots