Hoeveel zonnepanelen zijn nodig om een huis van elektriciteit te voorzien?

Stel je voor, je bent van plan om zonnepanelen aan te schaffen voor op jouw woning. Je vraagt je af hoeveel je dit kan opleveren, maar natuurlijk is het nog wel een grotere vraag hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om jouw huis volledig van elektriciteit te kunnen voorzien.
Hoeveel zonnepanelen zijn nodig om een huis van elektriciteit te voorzien?

In dit blog leggen we je uit hoe je dit het best kunt oplossen, maar leggen we je ook uit welk zonnepanelen montagemateriaal je het best kunt gebruiken om de zonnepanelen te installeren.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Waarom wil je stroom opwekken?

Zonnepanelen zorgen ervoor dat zonne-energie wordt omgezet in elektriciteit. Hierdoor kun je gedeeltelijk of volledig onafhankelijk worden en zelf energie opwekken. Als kers op de taart zorgt de keuze voor zonnepanelen ervoor dat je veel geld bespaard op jouw energierekening. Het is een investering voor de lange termijn, doordat de terugverdientijd gemiddeld tussen de 7 en 10 jaar ligt. Daarnaast stijgt de waarde van je woning aanzienlijk door de keuze voor zonnepanelen. Door een betrouwbaar merk te kiezen kun je de investering tot wel 3 keer terugverdienen. Goed om te weten is dat het rendement op het omzetten van zonlicht van een zonnepaneel gemiddeld tussen de 15% en 20% ligt.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_middle_article');

Je kunt via een berekening zien hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om als huishouden voldoende energie op te kunnen wekken. De gegevens die je dan nodig hebt zijn als volgt:

- Het stroomverbruik van jouw huishouden per jaar

- Het aantal wattpiek (Wp) van het type zonnepaneel dat je graag zou willen kiezen

Het is goed om in gedachten te houden dat het aantal Wp van een zonnepaneel is berekend met de gemiddelde weersomstandigheden van de wereld. Je kunt het Wp voor de volledigheid daarom delen door 0,85 waardoor je rekening houdt met het gemiddelde weer in Nederland wat over het algemeen wat minder vaak zon heeft. Om te berekenen hoeveel zonnepanelen je vervolgens nodig hebt, kun je het stroomverbruik per jaar delen door het aantal Wp per paneel, delen door 0,85%.

Montagesysteem kiezen

Je vraagt je vast af welke zonnepanelen je het best kunt kiezen en welk montagesysteem je hierbij nodig hebt. Een zonnepanelen montagesysteem voor schuin dak kun je het beste inkopen bij Esdec. Afhankelijk van het materiaal van jouw dak kun je de keuze maken voor een montagesysteem. Dit is een mogelijkheid voor dakpannen, staal of golfplaat daken. Het is mogelijk om te kiezen voor een kliksysteem, waardoor je het snel kunt installeren.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws