Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

It giet net oan, zelfs als het ijs dik genoeg is

Over heel Nederland krijgt iedereen langzaam maar zeker schaatskoorts. Alle ogen zijn ondertussen gericht op Friesland, want is het koud en coronavrij genoeg voor een elfstedentocht? Volgens voorzitter Wiebe Wieling helaas niet.

It giet net oan, zelfs als het ijs dik genoeg is

Hoewel de temperatuur misschien wel laag genoeg blijft, zit er toch geen elfstedentocht aan te komen. Voorzitter Wiebe Wieling van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden vertelt tegen het ANP waarom: “Gelet op de huidige coronasituatie is er nog geen ander standpunt dan dat we tot dusver hebben uitgedragen”. Zolang er niet versoepeld wordt, kunnen we het ijs niet op. Pas als de anderhalve meter-regel weg is, komt er weer hoop op een elfstedentocht.

Alternatief

De elfstedentocht zou sowieso honderdduizenden mensen op de been zal brengen en bovendien heel wat druk zetten op het zorgsysteem. Daarom werd er al langere tijd naar een coronaproof alternatief gezocht. Helaas is het bestuur er niet in geslaagd om zoiets te vinden, zonder de sfeer van het echte evenement te behouden. “Een Elfstedentocht is geen echte Elfstedentocht zonder publiek of met slechts een deel van het deelnemersveld”, is het motto.

IJsvrij

Naast alle maatregelen is er nog een ander belangrijk punt dat de pret drukt. Wieling wijst ons er namelijk op dat ondanks de lage temperaturen er nog geen centimeter ijs in Friesland ligt. Iets wat toch vrij essentieel is om het schaatsfestijn door te laten gaan.

Sport
  • Videostill