Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Amsterdam: hotspot voor voortvluchtige Britse topcriminelen

Waar hebben we het vandaag eigenlijk over? Iedere dag lichten we een gespreksonderwerp uit waar je het met je collega...

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Waar hebben we het vandaag eigenlijk over? Iedere dag lichten we een gespreksonderwerp uit waar je het met je collega's over kunt hebben. Want dat geklaag over de baas en het weer gaat natuurlijk ook wel eens vervelen. De suggestie voor vandaag: opmerkelijk genoeg is ons land al jaren de schuilplek bij uitstek voor Britse topcriminelen. Ook nu weer houden enkele 'British Most Wanted' zich schuil in Amsterdam. En dat brengt ons bij de criminele Londense 'Adams Family', die ten onder ging in onze hoofdstad.

Amsterdam. Geliefd bij toeristen. Het Rijksmuseum, een boottochtje over de grachten, de coffeeshops: voor ieder wat wils. Maar onze hoofdstad is niet enkel bij toeristen in trek. Ook buitenlandse topcriminelen komen maar wat graag richting '020' toe. Op dit moment zit de politie op de hielen van negen Britse topcriminelen. De vrije Britse jongens - met naam en toenaam op de beruchte 'Most Wanted'-lijst in hun thuisland - zijn op de vlucht voor vervolging. Zo zit ergens in of rond onze hoofdstad de 28-jarige Londenaar Shane O'Brien, die verdacht wordt van het vermoorden van een man voor de ogen van diens vriendin. Ook van drugsmokkel en verkrachting verdachte Britten zouden terwijl je dit leest hun heil zoeken in Mokum

Einde van het A-Team

En dat is zeker niet nieuw voor onze hoofdstad. In de afgelopen jaren zijn tal van voortvluchtige Britse criminelen naar Nederland - en in het bijzonder naar Amsterdam - gekomen. Zo werd in augustus nog de top van de Britse criminaliteit onthoofd door de Amsterdamse politie. Midden op straat werd de beruchte Patrick Adams gearresteerd. Verslaggever Martijn Haas schreef afgelopen september het volgende artikel over de 'Adams family': beruchte Londense gangsters die in Amsterdam tegen de lamp liepen.

Geen voorbijganger die ze vrijdag 7 augustus door de Amsterdamse Spuistraat lopen. Zoals hen zijn er velen, van die Britten die de plas zijn overgestoken, een paar musea aflopen en na afloop een biertje en een pretsigaretje nuttigen. Toch meent een agent van de Amsterdamse politie iets anders te zien als hij toevallig het duo bekijkt vanuit zijn werkplek aan diezelfde straat. Is dat niet die Engelse gangster die daar loopt? Verdomd, het gezicht komt nauw overeen met een foto die recent door de Britse politie verspreid is van de Londense crimineel. De vrouw die hem vergezelt komt eveneens dicht in de buurt bij een foto die van haar bekend is.

Meteen waarschuwt de agent zijn superieuren: “Er loopt waarschijnlijk een topgangster door de straat tegen wie een Europees arrestatiebevel loopt.” Een collega formeert een speciale aanhoudingseenheid. De opdracht die de leden van deze eenheid meekrijgen luidt: “Zorg dat er geen omstanders bij betrokken raken. Dit duo is extreem vuurwapengevaarlijk.” Met een pijlsnelle operatie op straat pakt het politieteam het herkent. Patrick en Constance Adams zien eruit als twee doodnormale Britse toeristen als ze op echtpaar vervolgens ter hoogte van de Mosterdpotsteeg op en duwen het duo in een arrestatiewagen, niet ver van het safehouse waar de man en de vrouw zich hebben verstopt, zo zal later blijken  na aanvullend onderzoek. De arrestatie is voorpaginanieuws in Nederland – maar vooral in Engeland, waar Patrick Adams gezocht wordt en bekend staat als iemand die deel uit maakt van de zwaarste criminele groepering die het land kent: The Adams Family, ook wel The A-Team of Clerkenwell Syndicaat genoemd. Hun macht is ongekend, zo schrijven de Britse kranten met enig ontzag.

In Groot-Brittannië bestaan zo’n 7500 verschillende georganiseerde misdaadgroeperingen. De Britse overheid besteedt jaarlijks honderd miljoen pond aan misdaadbestrijding. Autochtone, ‘blanke’ groeperingen zoals The A-Team hebben nog altijd het grootste aandeel in de Britse misdaad vergeleken met misdaadsyndicaten uit emigrantenculturen, zoals de Pakistaanse- en de Russische gemeenschap. De aanwezigheid van een groep als The A-Team in de Britse maatschappij is de Britse autoriteiten daarmee een doorn in het oog.

Waarom hielden zij zich schuil in Amsterdam?

Lees het in Panorama

Benieuwd naar het complete verhaal over de 'Adams Family'? Lees het complete artikel dan in de afbeeldingen hieronder, of download de pagina's hier, hier en hier