Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Welkom op camping moord & doodslag

Ha, vakantie! Lekker kamperen in eigen land. Maar tent-, caravan- en chaletbewoners opgepast: criminelen, oplichter...

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Ha, vakantie! Lekker kamperen in eigen land. Maar tent-, caravan- en chaletbewoners opgepast: criminelen, oplichters en moordenaars houden ook van kamperen. En die doen niet aan een vakantiestop.

Paulina Starczewska (21)
Tien jaar begraven onder een speelveldje

In de zomer van 2012 worden kinderen van het speelveldje van camping Het Rietveen aan het Noordeinde in Landsmeer weggestuurd door de politie. Verbaasd zien de jeugdige campinggasten hoe politiemannen grote zwarte schermen om hun speelveldje zetten. Even later horen ze graafgeluiden. Tussen de schermen door kijken kunnen ze niet, ze worden meteen weggestuurd door de bewakers.

Wat deze kinderen niet weten is dat hun speelveldje tien jaar eerder nog vol stond met tenten en caravans. Precies waar de mannen met de witte pakken nu graven stond toen het tentje en de caravan van de Poolse Darius M. en zijn echtgenote Samea K. Darius is een agressieve kerel die veel tegen z’n vrouw en hun kind schreeuwt. Iedereen is blij als het stel eindelijk vertrekt. Niemand heeft door dat ze iets achterlaten: het begraven lijk van de in Amsterdam wonende Poolse Paulina Starczewska (21), die vanaf die dag tien jaar lang vermist blijft. Ook nadat de caravans verdwijnen spelen kinderen nog een decennium lang boven haar verborgen lichaam tikkertje met verlos.

Het Poolse echtpaar verhuist naar Engeland en scheidt. Om onduidelijke redenen belt Samea K. in 2012 de politie met de mededeling dat ze weet waar de vermiste Starczewska begraven ligt en wie haar heeft vermoord. Volgens haar was het allemaal het werk van haar ex-man Darius M. en heeft zij zelf niets met de moord te maken gehad. Ze zegt dat ze geweten had dat haar man in 2002 bezoek had van de 21-jarige Poolse, maar toen ze terugkwam bij de caravan trof ze Starczewska dood aan met een tape over haar mond.

Lees ook: moordplekken: een criminele vakantiespeurtocht door Nederland

Op het verzoek van Darius om te helpen bij het begraven van het lijk was ze niet ingegaan. Engeland levert het stel uit aan Nederland. In tegenstelling tot haar ex werkt de vrouw volledig mee aan het politieonderzoek. Dat ze geen onzin vertelt bewijst ze als ze feilloos de plaats aanwijst waar de Poolse ligt begraven.

Autopsie wijst uit dat het tongbeen van de Poolse ontbreekt, hetgeen zou kunnen duiden op verwurging. Appeltje eitje zou je denken. Die gaan de bak in. Eentje voor moord en eentje voor medeplichtigheid. Had je gedacht. Darius M. zegt dat zijn ex-vrouw alles verzint en dat hij van niets weet. Er kan geen dna-bewijs meer veilig worden gesteld. Dat Samea K. het graf kan aanwijzen is niet voldoende bewijs dat de twee ook daadwerkelijk schuldig zijn aan haar dood. Dus, zegt het OM, het blijft bij ‘ernstige verdenkingen’, maar ze kunnen deze zaak niet (meer) hard maken. Het echtpaar krijgt vrijspraak en gaat terug naar Engeland. Paulina Starczewska is nooit 22 geworden en degenen die haar hebben vermoord en haar familie tien jaar lang in onzekerheid hebben gelaten krijgen geen straf.

Lees het in Panorama

Benieuwd naar het complete verhaal van onze verslaggever Mylène de la Haye? Je leest het artikel in editie 30 van Panorama, die vanaf morgen (woensdag 27 juli) in de winkels ligt. Je kunt het blad ook via onze website bestellen, of op Blendle lezen.