Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

John van Zweden: 'Ik heb het mooiste leven van de wereld'

Een cadeau van zijn ouders, een slecht Engels proefwerk en een Britse penvriend zorgden dat de Haagse behangkoning...

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Een cadeau van zijn ouders, een slecht Engels proefwerk en een Britse penvriend zorgden dat de Haagse behangkoning John van Zweden (54) mede-­eigenaar werd van Swansea City uit Wales, toen een onderkruipsel in het Britse voetbal. Veertien jaar later is de club een stabiele subtopper in de Premier League en heeft hij zijn aandelen verkocht voor acht miljoen euro. “Ik heb stiekem mijn hypotheek verhoogd.” Een GRATIS voorstukje van het interview uit de nieuwe Panorama!

Hoe ziet een week van jou eruit?

“Vier dagen in de week, van maandag tot en met donderdag, sta ik behangrolletjes te verkopen en op vrijdagochtend vlieg ik dan naar Wales. Meestal zit het halve vliegtuig vol met Nederlanders die via mij meegaan. Ik vind dat iedere Nederlander de kans moet hebben om naar een wedstrijd in de Premier League te kunnen, daarom doe ik alles op non­-profit basis. Ik regel kaartjes en dan staat er een bus klaar die ons naar Swansea rijdt. Ik geef 's middags een rondleiding in het stadion en vaak heb ik daarna een bestuursvergadering. Als de wedstrijd op zaterdag is vlieg ik op zondag weer naar huis. Maandag sta ik dan weer behang te verkopen en tussendoor geef ik nog twee of drie avonden in de week lezingen. Dat is een beetje uit de hand gelopen, maar wel hartstikke leuk. Alles om mensen enthousiast te maken voor mijn club.‘’

Lees ook: Kenny Tete, een Big Mac, miljoenen en een kankerlijer

Voor wie jouw verhaal niet kent, hoe wordt een Hagenees mede­eigenaar van een club uit Wales?

“Ik was als kleine jongen helemaal gek van Engels voetbal en voor mijn zestiende verjaardag kreeg ik van mijn ouders een reis naar Chelsea­Manchester United. Was fantastisch, maar vijf minuten voor tijd trok die ouwe van mij me het stadion uit. Ik snapte er geen moer van, maar even later zaten we in de metro om nog een wedstrijd te kijken. Fulham­-Swansea City. Ik had nog nooit van die clubs gehoord en heb er thuis ook nooit meer aan gedacht, tot we op school een slecht proefwerk voor Engels hadden gemaakt. Van onze leraar moesten we toen een Engelse penvriend zoeken. Mijn vrienden stuurden brieven naar de grote clubs, maar ik deed dat naar Swansea. Daar reageerden twee mensen op, een jongen en een meisje. Met dat meisje had ik niet zoveel en dat was ook geen prinses moet ik zeggen. Maar die jongen, David, is mijn beste kameraad geworden en dat is hij nog steeds. Ik ging steeds vaker naar Swansea en raakte helemaal verslaafd aan het Engelse voetbal. Al het geld dat ik verdiende met mijn bijbaantje ging eraan op. Mijn leven ging zich steeds meer afspelen in Swansea en Davids vrienden werden mijn vrienden. In 2002 ging het helemaal verkeerd met de club, een Australische zakenman was eigenaar geworden en maakte er een zooitje van. We moesten ingrijpen.”

Lees ook: Kees Jansma: 'TV-commentaar is nu behang'

Hoe?

“David heeft de gemeente gebeld. Swansea stond onderaan in de laagste divisie, als het zo doorging was de club kapot gegaan. En het is daar heel simpel, als je de club uit de stad haalt trek je het hele sociale leven weg. De gemeente zei tegen David: ‘Als jij zorgt dat er 2,5 ton op tafel komt is de begroting tot het einde van het seizoen gedekt en zorgen wij dat de eigenaar eruit gaat.’ David had heel snel vijf man die er voor 50.000 pond instapten, maar de avond voor de rechtszaak tegen die Australiër belde hij in paniek op. Er was iemand afgehaakt, of ik niet kon inspringen. Ik heb niks tegen mijn vrouw gezegd, ben de volgende ochtend naar de bank gegaan om de hypotheek te verhogen. Dat kon nog net. Met de bankgarantie ben ik met een bloedgang naar Schiphol gereden en in Londen werd ik opgehaald door een kameraad. Tien over drie was ik in Swansea, vier uur was de rechtszaak en kwart over vier was ik mede-­eigenaar van een voetbalclub.”

Lees ook: Hoe Zit Dat? De Johan Cruijf Schaal

Wat vond je vrouw ervan?

“Ik had niet eens gezegd dat ik die kant op was, maar ik deed wel vaker van die onverwachte dingen. Ik ging er op vrijdag naartoe, maar er moest nog heel veel geregeld worden. Maandagavond kwam ze me ophalen, maar ze deed haar bek niet open. Bleek dat er zondag al camera’s van BBC en SKY voor de deur stonden. Die wilden wel weten wie die Nederlander was. Ik denk dat ze me had vastgebonden als ik alles van tevoren had verteld, maar we zijn nog steeds getrouwd, hoor.”

Een paar jaar later speelde dat lelijke eendje uit Wales opeens Premier League.

“Het is heel snel gegaan. Toen wij de club overnamen ging heel de stad achter de club staan. Swansea was de eerste club die volledig in handig was van supporters. In 2006 kregen we een nieuw stadion en elk jaar ging het beter. Die opmars is nog steeds niet gestopt, het is echt één groot feest. De successen van Wales op het EK komen indirect ook door Swansea. Er waren zes spelers die bij Swansea spelen of er net vandaan komen.”

Lees het in Panorama

Benieuwd naar het complete interview van Jarry Poppelier met John van Zweden? Je leest het in editie 34 van Panorama, die nu in de winkels ligt. Je kunt het blad ook via onze website bestellen, of op Blendle lezen.