Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

En dat waren de verkiezingen alweer (VIDEO + FOTO)

Waar hebben we het vandaag eigenlijk over? Iedere dag lichten we een gespreksonderwerp uit waar je het met je collega's...

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Waar hebben we het vandaag eigenlijk over? Iedere dag lichten we een gespreksonderwerp uit waar je het met je collega's over kunt hebben. Vandaag: de verkiezingen.

Een lange, lange campagnetijd is gisteren tot een climax gekomen. Er is gestemd. En hoe: de opkomst lijkt rond de tachtig procent te liggen. Dat is flink meer dan bij de laatste Tweede Kamer-verkiezingen, in 2012. Wederom is de VVD - met vrijwel alle stemmen geteld - de grootste partij van Nederland geworden. Rutte en consorten komen op 33 zetels uit. Dat is weliswaar een verlies van acht zetels, maar daar zal geen enkele liberaal wakker om liggen. PvdA, bij de vorige verkiezingen nog de tweede partij van het land, is haast vernietigd. De sociaaldemocraten verliezen 29 zetels, het grootste verlies bij de verkiezingen ooit. PvdA moet het nu met negen zetels doen. De SP gaat van 14 naar 15 zetels, een klein verlies.

De winnaars

En dan de PVV: de reden dat de ogen van heel de Westerse wereld gisteren op Nederland waren gericht. Zal het populisme blijven oprukken? Dat lijkt mee te vallen, al groeit de partij van Geert Wilders wel flink. Van 15 naar 20 zetels, volgens de laatste prognoses. De grootste winnaars van gisteren zijn CDA (van 13 naar 19 zetels), D'66 (van 12 naar 19 zetels) en het GroenLinks van de Nederlandse Trudeau Jesse Klaver: van vier naar veertien zetels in de Tweede Kamer. Het 'verbindende' DENK is op drie zetels uitgekomen. Dat vierde de partij door journalisten weg te sturen. ChristenUnie blijft op vijf zetels steken, SGP op drie. De Partij voor de Dieren gaat van twee naar vijf zetels. Een knappe prestatie van de op de redactie erg geliefde Marianne Thieme. Het Forum voor Democratie van Thierry Baudet heeft twee zetels gewonnen. Onder meer de Piratenpartij, GeenPeil en VNL van Jan Roos hebben - voor zover bekend - geen zetel weten te bemachtigen.

Regeren

Wat opvalt: een fikse kaalslag op links, terwijl rechts sterk blijft. Rechts zou dus ook de basis kunnen vormen voor een nieuw kabinet. Een Rutte III-kabinet lijkt dan ook tot de mogelijkheden te behoren. Rutte zou dan samen kunnen regeren met - bijvoorbeeld - het CDA, D'66 en ChristenUnie. Maar laten we vooral niet op de feiten vooruit lopen. Voordat we een nieuw kabinet hebben, zijn we wel een tijdje verder.

Onze stem

Tot onze grote schrik blijkt onze stem geen verschil te hebben gemaakt. De Partij tegen de Burger (met dank aan De Speld!) is op 0 zetels uitgekomen.

En nou weer snel over tot de orde van de dag.