Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Johnny Kraaijkamp: ‘Amateurs zijn op tv aan de macht’

Johnny Kraaijkamp (63) is de laatste jaren vaker te bewonderen op de planken dan op de buis. Een verhaal over zijn rol voor en achter de schermen, zijn twee rechtszaken en rock-’n-roll.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Met Pasen dook u opeens op bij The Passion. Dat moest de opmaat worden naar een terugkeer op televisie. Johnny comes back, zei u. Hoe staat het met de comeback?

“Nou, dat zijn wel grote woorden. Uiteindelijk heb ik wel een theateraanbieding gekregen voor volgend jaar, mede door The Passion. Mijn liefde voor televisie is groot, maar spelen in goeie series is moeilijker geworden dan een tijd geleden. Toen werd er wel wat meer gemaakt. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de bezuinigingen in televisieland en concurrerende programma’s waarin amateurs aan de macht zijn.”

Wie bedoelt u met amateurs?

“Mensen die weinig kunnen en toch op televisie komen. Ik bedoel mensen die gewoon in hun blote reet op een eiland gaan zitten; dat soort programma’s. Ik ben opgegroeid met: mensen die iets konden, die kwamen op televisie. Dat is tegenwoordig niet meer nodig.”

U heeft tijdens Het Zonnetje in Huis lang samengewerkt met Martine Bijl, met wie het minder gaat, na eerst een hersenbloeding en daarna een depressie. Hebben jullie nog contact of verwatert zoiets helemaal?

“Dat vind ik een heel moeilijk punt. Ik ben zeer op haar gesteld, we hebben tien jaar intensief samengewerkt. Maar je bent geen familie. Ik ken haar wel goed, maar wil haar ook niet belasten met het feit dat ze zich niet zo kan presenteren zoals ze zelf zou willen. Ik vind het heel moeilijk... Aan de ene kant voel ik me schuldig en zou ik graag willen troosten of helpen, maar in principe ben ik ook machteloos. Kijk, het is ook inherent aan het vak. Af en toe zit je heel dicht op elkaar en is het fijn als je het onderling gezellig hebt. En dan ga je weer uit elkaar en zie je elkaar maanden niet. Of jaren. Kun je alleen vrienden blijven op Facebook.”

Dat is wel heel oppervlakkig. 

“Het kan inderdaad heel oppervlakkig zijn.”

Heeft u dan wel echte vrienden in deze wereld?

“Nou, ik heb wel een hele rits collega’s met wie ik bevriend ben, maar als je doelt op echt contact hebben en elkaar opzoeken heb ik mijn vrienden voor 90 procent buiten mijn vak.”

Dit is een voorstukje uit ons blad. Wil je het hele interview van Jarry Populier lezen met Johnny Kraaijkamp? Bestel ons magazine dan hier, of lees het op Blendle.