Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Dit zijn de 'slachtoffers' van Johan Derksen

In het tv-programma Voetbal Inside neemt hij al geen blad voor de mond, maar ook in talkshows zoals Pauw en Jinek heeft hij overal een mening over. Zelfs over de onderwerpen waarvoor hij helemaal niet is uitgenodigd.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

'Er komt tot nu toe louter onzin uit je'

(Spuiten en Slikken, september 2011)

Het is een uniek moment in de Nederlandse tv-geschiedenis: Johan is te gast in het tv-programma Spuiten en Slikken. Voordat hij zal opbiechten dat hij op zijn oude dag bedroevend weinig seks heeft, maar dat hij nog geen viagra slikt (weet u dat ook weer), komt het onderwerp ‘homoseksualiteit in de voetballerij’ ter sprake. De bromsnor begrijpt wel waarom voetballers niet uit de kast willen komen. Ze zijn bang dat ze geterroriseerd zullen worden door de primitieve supporters waaruit het voetbalpubliek voor een deel bestaat. “Het is heel treurig, maar voetballers die uit de kast willen komen, raad ik aan om dat niet te doen,” zegt Derksen.

Aan de andere kant van de tafel druipt het ongeloof van het gezicht van Victoria Koblenko af. Ze vliegt Johan nog net niet naar zijn strot. “Iemand die bij de media werkt,” sputtert ze heel hard tegen, “zou een voetballer die uit de kast wil komen juist een podium moeten bieden om zijn voorbeeldfunctie uit de dragen.” Derksen haalt zijn schouders op. “Dit idealistische geleuter van jou slaat nergens op.” Koblenko begint schamper te lachen. Ze wist dat ze zo’n soort reactie kon verwachten. “Ik heb wat rondgebeld en gevraagd: hoe gaat Johan op mij reageren? Toen zeiden ze: óf lief, óf seksistisch.” Derksen schudt zijn hoofd. “Ik vind je heel lief, maar er komt tot nu toe louter onzin uit je.”

'Jij moet gewoon de Bert van der Veer-award beginnen'

(Pauw en Witteman, oktober 2011)

Een paar dagen nadat het tv-programma Voetbal International de Gouden Televizier Ring heeft gewonnen, schuift Johan Derksen samen met Wilfred Genee aan bij Pauw en Witteman. Het zit niet in de aard van Derksen om een uitnodiging te accepteren om over zijn eigen succes te komen praten, maar vanavond krijgt hij tevens de kans om eindelijk de man te ontmoeten aan wie hij zich de hele week gruwelijk heeft geërgerd. Dat is tv-kenner Bert van der Veer. Derksen kon afgelopen week de radio of de tv niet aanzetten of hij hoorde Van der Veer verkondigen dat er één programma was dat de Gouden Televizier Ring niet mocht winnen en dat was Voetbal International.

Nu zit hij eindelijk recht tegenover die Bert. Derksen ruikt bloed. “Vind jij het niet arrogant om je wijsvingertje naar het publiek op te steken en te zeggen: jullie zijn geweldige domoren dat jullie op dat programmaatje hebben gestemd? Jij redeneert als een tv-maker. Jij kijkt heel anders dan het publiek. Jij moet gewoon de Bert van der Veer-award beginnen en dan mag jij bepalen wie er wint.” Even is het stil aan de overkant van de tafel. “Sinds ik mij sinds vrijdagavond over deze affaire hebt uitgesproken...,” probeert de deftige Van der Veer zichzelf in een keurig geformuleerde zin te verdedigen. Maar Derksen onderbreekt hem alweer. Zuchtend zegt de bromsnor: “Sinds vrijdag? Man, dat doe je de hele week al.”

Dit is een voorstukje uit ons blad. Wil je het hele artikel van Marco van Nugeteren lezen en weten welke vijf Derksens andere slachtoffers waren? Bestel de nieuwe Panorama dan hier of lees het op Blendle.