Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Italiaanse politie pakt 50 leden 'Sacra Corona Unita' op (VIDEO)

Aanpak op grote schaal in hak van Italië

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Om te begrijpen waarom de Sacra Corona Unita zo in opkomst is hoeven we eigenlijk alleen maar even de geografie in ogenschouw te nemen. Deze wijd vertakte Zuid-Italiaanse criminele organisatie opereert vanuit de zogeheten 'hak' van de laars die Italië voorstelt; de provincie Puglia. Een regio met vele havens en vissersplaatsen, gezien de zee die altijd nabij is. Het goederenverkeer met landen als Griekenland, Montenegro, Servië, Kroatië en Albanië is hier groot. En uiteraard zijn er ook lijnen met Noord Afrika en West Europa. Met name criminelen van de Balkan hebben flink voet aan wal gezet in deze regio.

Verbazing wekt het dan ook niet dat de Italiaanse autoriteiten afgelopen week getracht hebben de Sacra Corona Unita een zware slag toe te dienen. In een massale politie-razzia zijn vijftig leden van dit georganiseerde criminele verband opgepakt.

De verdenkingen tegen de vijftig man liegen er niet om. Het gaat om aanklachten wegens moord, diefstal, afpersing, wapenhandel, drugshandel en het witwassen van gelden. Het is de follow up van een reeks arrestaties in december vorig jaar. Toen zijn er een aantal mannen snel vrij gelaten. De recherche heeft sindsdien gekeken waar deze mannen zich na hun vrijlating mee bezig hielden - en enkelen van hen zijn nu weer opgepakt.

De arrestaties hebben plaatsgevonden in Brindisi, Lecce en Taranto. Dat de politie nu zo voortvarend te werk kan gaan is omdat zij een samenwerking met een kroongetuige is aangegaan. Deze Vincenzo Mandrillo heeft naar verluid veel prijs gegeven over de samenwerkingsverbanden binnen de Sacra Corona Unita.