Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Aantal moorden in Friesland drie keer zo hoog als normaal

Zevende moord sinds juni dit jaar

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

In Franeker is deze ochtend een lichaam uit een sloot gevist. Daarvan staat absoluut nog niet vast of het om een moordzaak gaat. Zou dat wel zo zijn dan zou dat alweer de achtste moord zijn die sinds juni dit jaar in Friesland gepleegd is. 

In totaal vielen er bij de zeven 'vastgestelde moorden' acht dodelijke slachtoffers. Dat zijn er in een paar maanden tijd bijna drie keer zoveel als het gemiddelde van drie per jaar in deze noordelijke provincie.

Op dit moment is er veel aandacht voor de moord op Margreet Andriol en Jos Verdonk, uit het Friese Katlijk. Zij zijn naar alle waarschijnlijkheid door hun jongste 14-jarige zoon om het leven gebracht. Het stel was actief in de geitenfokkerij en astrologie en woonde op een redelijk afgelegen erf. De zoon was een nakomertje, al eerder had het stel twee zoons gekregen. Een kind dat zijn ouders vermoord is zelfdzaam in Nederland. Daarmee is het allerminst een zekerheid dat deze moord onderdeel is van een Friese trend.   

Opvallend is dat de noordelijke kranten zich niet wagen aan verklaringen omtrent het hoge aantal moorden in Friesland. Is dat nog te vroeg, of is het een taboe?

Ons zou het niet verbazen als inwoners van Friesland meer dan elders economische problemen hebben. Dat ze zich meer dan elders afgezonderd voelen van de samenleving - en dat de neiging om frustraties op elkander bot te vieren daardoor groter is.