Gevonden! Journalisten van de Duitse televisiezender ARD (van het programma 'Kontraste') zijn er in geslaagd twee legendarische en beruchte SS'ers op te sporen en te interviewen. Beiden zijn betrokken geweest bij de massamoord op joden in Oekraïne, het gaat om de slachting bij Babi Jar (wat elders ook als 'Babyn Jar' word geschreven) in 1941 bij ravijn aan de rand van Kiev. Daarbij zijn minimaal 100.000 slachtoffers gevallen, voornamelijk joden; al schatten sommige geschiedsvorsers het dodental nog vele malen hoger. Het is zondermeer een van de grootste oorlogsmisdaden uit de Tweede Wereldoorlog.
Genocide
De haast machinale genocide werd uitgevoerd door de Waffen-SS. De meeste betrokkenen zijn inmiddels overleden, maar twee 'moordenaars van destijds' zijn nog altijd in leven, al zijn ze inmiddels stokoud - 94 en 95 jaar. Beiden peinzen er niet naar om zichzelf alsnog aan te geven. Een groep journalisten, activisten en juristen probeert dat nu wel gedaan te krijgen in samenwerking met het kantoor van de Landesjustizverwaltungen, dat nog altijd levende nazi's probeert op te sporen en (opnieuw) tracht te berechten.
Helpers
Oud-SS'ers Herbert Wahler en Kurt Gosdeck zijn in 1968 veroordeeld voor hun aandeel in de massaslachting aan de rechtbank van Darmstadt. Maar vanwege de wetgeving die destijds gold bleef het daarbij. De twee mannen konden gewoon op vrije voeten blijven en genoten van een normaal bestaan in de West-Duitse samenleving. In het interview met de ARD hebben zij het vaker gehoorde excuus aangevoerd dat zij ten tijde van de massamoord slechts helpers waren, orders kwamen van bovenaf.
Eerlijker
Een collega - ene Kurt Werner - was in 1948 een stuk eerlijker tegenover het oorlogstribunaal in Nürnberg. Hij verklaarde toen hoe het er aan toe ging: "We dwongen de Joden te gaan liggen, daarop schoot een groep van twaalf man ze dood. Daarop dwongen we een nieuwe groep Joden weer op de gedode lijken te gaan liggen, en die schoten we dan ook weer dood. Zo stapeld het zich op, rij na rij."
In Duitsland is er nu een discussie gaande of er niet veel actiever moet worden gerechercheerd naar dit soort oorlogsmisdadigers. Ook al is het al bijna te laat.