Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Een nieuwe lichting seriemoordenaars in Nederland

De meeste mensen kennen wel de Nederlandse seriemoordenaars Koos H., Hans van Z. of Willem van E. Dit zijn de oude namen, maar wie kent de nieuwe lichting? Een introductie.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

De Duitse IC-verpleegkundige Niels Högel is eind augustus van dit jaar volop in het nieuws. De in 2005 tot levenslang veroordeelde verpleegkundige heeft waarschijnlijk niet ‘slechts’ zes, maar meer dan 84 patiënten – soms is er in de media zelfs sprake van 200 slachtoffers – doodgespoten. De media bij onze oosterburen hebben het over de grootste Duitse seriemoordenaar sinds de Tweede Wereldoorlog.

Als het gaat om de grote getallen, kom je in Nederland uit bij ‘Dikke Frans’ (240 pond schoon aan de haak). Een hoofdverpleger uit Kerkrade die verdacht werd van moord op 259 hoofdzakelijk kwetsbare demente bejaarden. Uiteindelijk werd ‘onze’ Frans Hooijmaijers alias ‘de Spuitreus’ in 1977 in hoger beroep tot achttien jaar veroordeeld voor vijf bewezen moorden, met de toevoeging dat hij 23 jaar lang zijn beroep van verpleger niet meer mocht uitoefenen. Hij stierf een natuurlijke dood op 20 augustus 2006. Na Dikke Frans hebben we in Nederland niet meer te maken gehad met een reeks moorden van die omvang. Maar de‘nieuwe lichting’ seriemoordenaars zijn in hun werkwijzen mogelijk nog gruwelijker. 

Patrick S. (35)

Slachtoffers: Farida Zargar (21), Nanda Kerklaan (43) en Kristoff (40).

Actief: januari 2010 t/m maart 2011. 

"Een klein mannetje, half Nederlands, half Marokkaans, die nooit een vriendin kon krijgen, erg kinderlijk optreedt, maar beresterk is", zo omschrijven oude vrienden en bekenden Patrick S.

Vroeg in de ochtend op 28 januari 2010 etst Nanda naar haar werk op de sociale werkplaats, als ze op straatrover Patrick S. en zijn criminele maatje Timothy S. stuit. Patrick heeft het gemunt op haar horloge en houdt haar staande. Als hij haar van de ets af trekt, valt zij op de grond. Weerloos als ze is, wordt ze meerdere keren tegen hoofd en lichaam getrapt en geschopt.

Patrick sleept de zwaargewonde Nanda naar een sloot, waar hij haar als afval achterlaat. Een uur later wordt ze onderkoeld en halfdood aangetroffen op de Malledijk. Een kleine week later, op vrijdag 3 februari, overlijdt ze. De politie gaat voorlopig uit van een fietsongeluk. Een half jaar later neemt Farida Zargar haar vaste fietsroute langs het Mallebos van haar werk naar huis. Ze komt nooit aan en wordt als vermist opgegeven. Rond 24 maart 2011 treft de Poolse zwerver Kristo het moorddadige duo op zijn weg. Ze willen dat hij zijn ko er, met een paar duizend euro erin, afstaat.

"Ik ben een roofdier dat wacht op zijn prooi"

Ook deze keer gaat het niet zonder geweld. Kristoffs hersenen worden op beestachtige wijze ingeslagen met een ijzeren staaf oftewel ‘magic stick’, zoals Patrick het ding liefkozend noemt. De Poolse zwerver overleeft de extreem gewelddadige beroving ternauwernood en gaat voortaan als gehandicapte door het leven.

Een paar maanden later wordt Patrick na zijn zoveelste straatroof aangehouden. Zijn huis wordt doorzocht en de inhoud van zijn kamer openbaart iets vreselijks. Behalve kinderporno vindt men een grote verzameling gestolen spullen: 447 voorwerpen, vooral sieraden en mobiele telefoontjes, die hij tijdens zijn vele inbraken en roofovervallen vergaard heeft. Ronduit macaber is de vondst van haarlokken en nagels. In de verzameling vindt men een tas van Farida Zargar. Later krijgt de politie een melding dat er nog iets onder de grond zou liggen. Op woensdag 9 november wordt achter het huis onder de schuur een pot met een voet van Farida gevonden.

Een deel van de gestolen voorwerpen

Patrick heeft het afgezaagde ledemaat als trofee bewaard. Dankzij dit souvenir komt er een grote doorbraak in de zaak. Patrick wordt op 11 november uit zijn cel gehaald en op zijn aanwijzing naar het Mallebos gebracht, waar Farida’s lichaam zonder voet in de aarde gevonden wordt. Tijdens het forensisch onderzoek blijkt dat er meerdere malen met een mes op haar is ingestoken en dat ze gewurgd is.

Het Monster van Spijkenisse schept in de gevangenis graag op over de ‘perfect crime’ die hij begaan heeft op Nanda. “Ik ben een roofdier dat wacht op zijn prooi.” Hij pocht nog drie andere vrouwen te hebben omgebracht. Maar uiteindelijk bekent hij alleen de moord op Farida en probeert hij het doden van Nanda af te schuiven op zijn maatje.

Patrick S. wordt op 25 juli 2013 veroordeeld tot levenslang voor moord op Farida, schuld aan de dood van Nanda en poging tot moord op de Poolse zwerver. Tijdens het hoger beroep in december 2014 krijgt hij uiteindelijk 25 jaar cel en tbs. Hij zou een zeer beperkt vermogen hebben om zijn gevoelens en die van anderen te begrijpen. Timothy S. wordt vrijgesproken van het doden van Nanda Kerklaan en komt weg met vijf jaar celstraf en tbs. 

Dit is een voorstukje uit ons blad. Wil je de verhalen van Hieke Wienke Jans over andere seriemoordenaars (zoals Janet S. en Ronald P.) in ons blad lezen? Ren naar de winkel, bestel de nieuwe Panorama hier, of lees het in Blendle.