Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Willem-Alexander: bel even met Wit-Rusland en Zweden (én Schotland)!

Elke vrijdag blikken we vooruit op het sportweekend. Vandaag: een open brief aan koning Willem-Alexander, de enige die Oranje kan redden.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Majesteit,

Wat deed u vorig jaar zomer?

Wij keken naar een EK voetbal waar geen hol aan was. Omdat het voetbal niet om aan te zien was, maar belangrijker nog: omdat we er niet bij waren.

Wilt u nog zo’n zomer beleven?

Wij niet.

Daar kunt U, en alleen U, iets aan doen.

We lazen onlangs dat U volgend jaar opslag van ons krijgt. Graag gedaan, hoor. We geven U met alle liefde een extraatje van onze belastingcenten. Dat U vorig jaar slechts 888.000 euro verdiende, is natuurlijk ook schofterig voor een man van Uw statuur. Volgend jaar doen we er gewoon 14.000 bovenop, geen probleem.

Hopelijk vindt U het niet erg dat we U nu om een gunst vragen. Niet voor onszelf natuurlijk, maar in landsbelang.

Morgen spelen we tegen Wit-Rusland en dinsdag tegen Zweden. We weten niet hoe goed U het voetbal volgt, maar dat zijn dus cruciale kwalificatiewedstrijden voor het WK volgend jaar. Het WK waar U ook heen wilt, toch?

We moeten die wedstrijden winnen, en dik ook, zodat we hopelijk als tweede in de poule eindigen, bij de beste 8 nummers twee horen en via play-offwedstrijden ons alsnog kwalificeren.

Eén probleem: dat kunnen we dus niet zelf. Waarom niet? Vraag maar aan Dickie, met zijn opstelling.

Zou U daarom zo vriendelijk willen zijn om even te bellen met Minsk en Stockholm? En kunt U ze daar dan een flinke zak met geld toezeggen als ze van ons met 5-0 willen verliezen? Als U toch met Stockholm belt, zeg dan meteen dat ze iets extra’s krijgen als ze ook nog met dezelfde cijfers van Luxemburg verliezen, maar dat laten we aan U.

Kleine moeite, toch? En U kunt het vast missen.

Oh, we weten niet hoeveel beltegoed U heeft, maar mocht U nog hebben: kunt U dan ook nog een belletje plegen met Schotland? Die wonnen gisteren in de laatste minuut van Slowakije, waardoor niet zij, maar wij de slechtste nummer twee van alle kwalificatiegroepen dreigen te worden. Met andere woorden: als die Schotten ook blijven winnen, dan hebben die zes punten tegen Wit-Rusland en Zweden misschien geen zin.

De Schotten zijn de moeilijksten niet, denken we. Stel ze gewoon een leven lang gratis bier in het vooruitzicht en ze willen heus wel drie eigen doelpunten maken.

Regelt U dat voor ons? Mooi.

Vriendelijke groeten,

Panorama