Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

De tragische geschiedenis van 'Den Dolder'

Opgepakte Michael P. niet de eerste delinquent uit het 'gekkendorp' Den Dolder

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Gisterenavond heeft de politie bekend gemaakt dat het een persoon heeft opgepakt in het onderzoek naar de vermissing van Anne Faber. De 27-jarige Michael P. uit Zeewolde is vastgezet op basis van betrokkenheid bij de vermissing. Hij is in 'alle beperkingen' geplaatst en mag alleen contact hebben met zijn advocaat. Tot op heden is niet bekend of hij heeft bekend haar iets te hebben aangedaan. Noch lijkt het erop dat hij de politie veel wijzer heeft gemaakt watbetreft de vindplaats van Anne (die zo mogen we aannemen zeker iets is aangedaan). De politie speurt vandaag door in de omgeving ten noorden van Den Dolder en gaat ook in de gemeente Soest zoeken, kennelijk is dat 'heet' terrein. Hulp van burgerspeurders ter plekke is niet langer nodig.

Doopceel

Het doopceel van deze Michael P. is hier en daar gelicht, en daaruit rijst het beeld op van een bepaald onprettig figuur die voor hetzelfde geld nog vast had gezeten als Justitie niet zelf had gemeend dat hij een lagere straf verdiende voor een dubbele verkrachting in Nijkerk in 2010. 

Terugkeer

Michael P. was als 'bewoner' van de Altrecht-Aventurijn-instelling op 'proefverlof'. Hier worden mensen psychiatrisch behandeld die door een rechter zijn veroordeeld tot deze behandeling, als straf voor het plegen van zware (gewelddadige) delicten. Dit zijn vrijwel altijd mensen die ernstige psychiatrische aandoeningen hebben waardoor ze een gevaar voor zichzelf of anderen vormen. In de kliniek worden ze voorbereid op een terugkeer in de maatschappij. Hij was al eerder vrijgelaten. Mogelijk is hij in de buurt van deze instelling op stap gegaan en is hij Anne ergens in de bossen langs het fietspad tegen het lijf gelopen.

Instellingen

Diezelfde Michael is, zogezegd, nog niet veroordeeld en juridisch gezien staat daarmee allerminst iets vast. Theorethisch zou er ook nog een 'ander persoon' kunnen worden aangehouden. In Nederland hebben we nog altijd zoiets als de 'onschuldpresumptie'. Maar daar hebben de meeste media schijt aan. Het dorp met zijn vele psychiatrische instellingen biedt veel meer dan alleen die ene afdeling waar Michael vast zat. In het verleden hebben er rondom de vele instellingen hier meerdere misdrijven plaatsgevonden.

Statistieken

Naast alle goede werk dat er is gedaan met mensen in geestelijke nood vormt het een tragische geschiedenis en een tragische opsomming van incidenten:

- De dichter Gerrit Achterberg pleegde in 1937 een moord in de Utrechtse Boomstraat. De jaren daarvoor had hij af en aan doorgebracht in de psychiatrische instelling Willem Arntz Hoeve in Den Dolder, de voorloper van de Altrecht-instelling waar Michael P. tot gisteren was opgenomen. 

- Gedurende de Tweede Wereldoorlog is Den Dolder een groot massagraf. Nergens anders in Nederland vinden zoveel mensen de dood als hier, als gevolg van verwaarloosde omstandigheden. Dat heeft uiteraard te maken met de Duitse bezetting.

- Rond 1970 haalt een zwakzinnigeninstelling in Den Dolder - Dennendal - het nieuws als psychiaters met moderne ideeën experimenten aangaan met patiënten. Vrije seks en drugsgebruik zijn geen taboe meer. Bovendien moeten psychiatrische patiënten zich vrijer in de maatschappij kunnen bewegen. In 1974 volgt een hardhandige politieinval. Maar de ideeën van destijds zijn in minder extreme vorm binnen de geestelijke gezondheidszorg en de rechtspraak toch in leven gebleven.

- Een ernstig geweldsincident, februari 2011, tussen bewoners onderling in Altrecht met een mes, zie hier.

- In 2015 ontsnapt de potentieel zeer gevaarlijke Amsterdamse crimineel Ali B. (niet de zanger) uit de Altrecht-instelling. Het land is in rep en roer. Kort daarna wordt hij weer opgepakt in Spanje. Hier een televisiedocu die daarna gemaakt is.

- In datzelfde jaar veroordeelt de rechtbank in Den Haag een bewoner van instelling in Den Dolder die meerdere overvallen heeft gepleegd maar ook medebewoners heeft bedreigd met een mes en spullen steelt uit de inrichting.

Check het Panorama Anne Faber-dossier hier.