Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Hoe ongrijpbaar zijn online drugsorganisaties?

Handel in drugs, wapens, kinderporno en huurmoordenaars. Criminaliteit op het Darkweb floreert al jaren. Maar wat gebeurt er nou eigenlijk in de krochten van het internet?

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Panorama volgt één zaak die een mooi inkijkje geeft in deze vorm van ‘nieuwe’ criminaliteit. 

Op de parkeerplaats van Ikea aan de Kruisweide in Breda stopt op 20 oktober 2016 om 13.08 uur een Ford Ka. De bestuurder is de 25-jarige Stef D. uit Bergen op Zoom.

Hij weet op dat moment niet dat een observatieteam van de politie hem nauwlettend in de gaten houdt. D. stapt uit en loopt naar de auto waar hij kort achter geparkeerd staat. Daar ontmoet hij twee mannen die op hem staan te wachten. De ko erbak van de auto gaat open en D. overhandigt de mannen een tas met 20.000 xtc-pillen. Als hij zeker 26.000 euro in ontvangst heeft genomen, loopt D. weer naar zijn auto en rijdt weg. De drugsdeal heeft nog geen drie minuten geduurd, zo registreert het observatieteam. De mannen die de partypillen afnemen, zijn niet interessant voor de politie. Het zijn namelijk twee Amerikaanse undercoveragenten, met wie de politie samenwerkt.

De politie weet nog niets over de verkoper. De deal is namelijk anoniem voor- bereid via het Darkweb, maar daarover later meer. Het observatieteam volgt de Ford Ka en ziet dat Stef D. naar een at in Roosendaal rijdt. Daar ontmoet hij volgens de politie de 26-jarige Bedri L., die een paar minuten na D. de at binnenloopt. Wat er in de woning precies gebeurt, kunnen de agenten niet zien, maar Stef D. is nog geen tien minuten binnen. Hij vervolgt zijn weg naar de ING Bank en plaatst daar een stapel bankbiljetten in de automaat. Rond 14.00 uur rijdt hij daar weer weg. De drugsdeal lijkt geslaagd.

Na controle van het kenteken van de Ford Ka blijkt dat de auto is gehuurd bij een autobedrijf in Oudenbosch, een plaatsje niet ver van Roosendaal. Als de politie de verhuurgegevens heeft opgevraagd, zien ze dat de auto in de ochtend van 20 oktober is gehuurd door Stef D. Ook de stortingsgegevens en camerabeelden van de ING Bank worden door de politie in beslag genomen. D. wordt op de beelden herkend en uit de gegevens blijkt dat hij 90 euro op zijn rekening heeft gestort. Wie zijn deze jonge mannen? En wat is dat met die Amerikaanse undercovers? Waarom zijn de autoriteiten uit de VS zo geïnteresseerd in deze op het oog normale gasten uit West-Brabant? 

Checkpoint

De zoektocht naar deze Brabanders begint gek genoeg juist in de Verenigde Staten. De undercoveractie is namelijk volledig in samenwerking met de Amerikaanse politie voorbereid. De Amerikanen hebben een maand eerder een rechtshulpverzoek ingediend bij de Nederlandse autoriteiten. Ze hebben hulp nodig bij het onderzoek naar de in drugs handelende organisatie Checkpoint. Uit het verzoek van de Amerikanen blijkt dat de organisatie zich bezighoudt met de handel in drugs via het Darkweb. Het Darkweb is een onderdeel van het internet waar alleen te komen is via speciale software; bijvoorbeeld de TOR Browser. Je kunt je dan geheel anoniem bewegen op het internet. Het internetten op het Darkweb is niet meteen illegaal, maar op ondergrondse marktplaatsen wordt wel veel illegale handel gedreven. Dark Heroes League is zo’n dark market en hier is Checkpoint actief, de verkoper van de 20.000 xtc-pillen aan de Amerikaanse undercoveragenten. Checkpoint adverteert op de site met ‘THE #1 XTC AND MDMA VENDOR’. De beste plek dus als je op zoek bent naar xtc en/of mdma. MDMA is de werkzame stof in xtc.  

Dit is een voorstukje uit ons blad. Wil je het hele artikelvan Michael de Hoogh lezen? Bestel Panorama dan hier, of lees het op Blendle.