Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Plofkraak in het Friese Haulerwijk

Zelfs woningen zijn ontruimd

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

In het Friese Haulerwijk is zondagnacht een poging tot plofkraak geweest. Een dorp dat een beetje op de grens tussen de provincie Friesland en Groningen ligt. Voorheen alleen bekend van schaatswedstrijden op natuurijs. Maar ook plofkraken blijft deze regio dus niet bespaard.

Explosieven

Een tiental woningen is ontruimd omdat er mogelijk nog explosieven aanwezig zijn. De poging tot plofkraak gebeurde rond drie uur s' nachts aan de Oosterwoldseweg. Buurtbewoners hoorden stemmen en een auto met hoge snelheid wegrijden. Gealarmeerde agenten zagen vervolgens dat er met de pinautomaat van de Rabobank 'geknoeid' was, zo schrijft de Leeuwarder Courant.

Ook het Team Explosieven Dienst kwam in actie

Een specialist van het Team Explosieven Verkenning heeft met hulp van een robot een explosief uit de pinautomaat gehaald. Er wordt nu onderzoek gedaan om het explosief stabiel te maken.

Audi

Naar verdachten wordt nog gezocht, er is nog niemand aangehouden. Een getuige gaf aan dat hij een donkerkleurige Audi station met hoge snelheid heeft zien vertrekken. Dit zijn het soort auto's waarmee dit soort kraken vaker worden gepleegd. In het recente verleden waren de Audi-plofkrakers veelal afkomstig uit Utrecht en actief in Duitsland. Het zou goed kunnen dat deze groeperingen nu een nieuwe regio gaan 'uitproberen'.

Ontruiming

De omgeving is afgezet en uit voorzorg zijn woningen aan de Oosterwoldseweg ontruimd. De bewoners worden opgevangen in het woonzorgcentrum Sinnehiem. De politie was er uren mee bezig.