Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Iemand dronken doodrijden? Dan levenslange celstraf

Het komt te vaak voor dat een bestuurder dronken rondrijdt of bezig is met zijn telefoon tijdens een rit, waardoor andere mensen in gevaar komen. Vaak loopt het gelukkig goed af, maar soms heeft het ernstige verwondingen of zelfs de dood tot gevolg.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Daar moet verandering in komen vinden ze in Engeland. Ze willen hogere straffen voor onverantwoord rijgedrag.

Slachtoffers

En dat er aandacht nodig is voor onverantwoord rijgedrag, blijkt wel dit weekend in Zeeland. Daar reed een beschonken bestuurder een vader met zijn zoontje aan. De twee liggen op dit moment zwaargewond in een ziekenhuis. De bestuurder wilde een auto inhalen en kwam daardoor op de andere wegehelft en botste frontaal op de fietsers.

Iets minder dan een maand geleden raakte een koppel uit Polen gewond op de A12 bij Veenendaal door een botsing met een bestuurder die vermoedelijk onder invloed was. Je hoeft maar te zoeken op Google en je komt het ene na het andere bericht over roekeloze bestuurders tegen.

Gat in de wet

Door nieuwe wetgeving in Groot-Brittanië kan een bestuurder die bijvoorbeeld iemand doodrijdt tijdens het appen achter het stuur of met alcohol op levenslang achter de tralies verdwijnen. Het gevolg van deze verandering is dat straffen voor zulke zaken hoger zullen worden. ‘Dit moet een gat in de wetgeving opvullen waardoor de pijn bij nabestaanden recht wordt gedaan.’

Maar ook in Nederland is er vaak veel onbegrip over de straffen bij een fataal ongeluk. Het bekendste voor beeld is een Poolse bestuurder die een ongeluk veroorzaakte in 2014. Hij reed een opa, oma en hun kleindochter dood door onverantwoord rijgedrag. De man kwam er met 120 uur schoffelen van af, wat zorgde voor een golf van onbegrip in de Nederlandse samenleving. Met de maatregelen in Engeland zal dat echter minder snel gebeuren, want niet alleen dronken rondrijden zal leiden tot hogere straffen, ook onverantwoord rijgedrag moet harder worden aangepakt.

2,5 jaar

De straffen die mensen die iemand dood rijden zijn in Nederland zijn niet altijd een taakstraf (gelukkig). Zo is er eind september van dit jaar 2,5 jaar gevangenisstraf en een rij-ontzegging van vijf jaar opgelegd tegen dronken bestuurder John P. die Tom van Tol uit Aalsmeer heeft doodgereden. Dat betekent in de praktijk dat iemand die willens en wetens het risico heeft genomen om iemand dood te rijden na minder dan twee jaar alweer terugkeert in de maatschappij, terwijl nabestaanden de rest van hun leven het moeten doen zonder hun geliefde.

In Groot-Brittannië moet er door de nieuwe maatregel hier dus einde aankomen. Natuurlijk is levenslange gevangenisstraf een uiterste maatregel, maar misschien is wat strenger kunnen straffen voor roekeloosheid ook een goed idee voor Nederland?