Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Vijf keer meer slachtoffers van mensenhandel dan eerder was gedacht

Elk jaar zijn 6.250 mensen in Nederland het slachtoffer van mensenhandel. Dat is vijf keer meer dan slachtoffers die hun zaken melden, blijkt uit onderzoek van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Prostitutie

In veruit de meeste gevallen gaat het over seksuele uitbuiting zoals bijvoorbeeld gedwongen prostitutie. Opvallend is vooral dat het hierbij om Nederlandse vrouwen gaat (3.000), in plaats van bijvoorbeeld dames uit Oost-Europa zoals vaker wordt verwacht. 1.320 slachtoffers van seksuele uitbuiting zijn onder de 18 jaar, waarbij zij bijna de helft van de groep zijn.

Minderjarigen zijn vaak het slachtoffer van loverboys, die de meisjes in de prostitutie willen laten werken. Uit het onderzoek blijkt dat het gaat om 2 a 3 meisjes per 1.000 leerlingen op een middelbare school gaat. Het schokkende is dat het van slechts 11% van de meisjes bekend is dat ze het slachtoffer van een loverboy zijn. Dat komt volgens de onderzoekers omdat ze minder het gevoel hebben dat ze worden uitgebuit. Die meisjes zijn vaak verliefd of worden bedreigd door de loverboys.

Het onderzoek

De cijfers die uit het onderzoek naar voren komen zijn opvallend. Het aantal meldingen van mensenhandel nam de laatste jaren af. Toch zegt Corinne Dettmeijer, de Nationaal Rapporteur, dat die cijfers niet zoveel zeggen tegen de NOS. Volgens haar vindt seksuele uitbuiting steeds meer plaats op plekken die moeilijker te controleren zijn, zoals thuisprostitutie.

Het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel begint vandaag met een mediacampagne om de problematiek onder de aandacht te brengen. Het is belangrijk dat mensen durven te vertellen wat hun is overkomen, zodat er meer actie het fenomeen genomen.