Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Springstof op het stadhuis

Van een bom en dreigbrief op het gemeentehuis tot brandstichting aan de deur. Een kwart van de burgemeesters wordt bedreigd, zo bleek onlangs uit onderzoek. Panorama duikt in de ernstigste kwesties.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Som van Kerkrade

Jos Som

Ook in de bedreigingskwestie rond burgemeester Jos Som van Kerkrade is de onderste steen nog altijd niet boven. Som moest midden 2015 samen met zijn echtgenote in allerijl onderduiken nadat hij een clubhuis van de Hells Angels in het centrum van zijn stad had gesloten. Dat er volgens de opsporingsdiensten voldoende dreiging was om acute actie te ondernemen was duidelijk, maar een of meerdere verdachten werden tot op heden nooit gepakt.

“Ik werd op een gegeven moment gebeld door hoofdofficier van justitie Roger Bos van het OM in Limburg,” legt de Kerkraadse burgemeester uit. Het is dan eind mei 2015. “Bos vertelde mij dat ik per direct moest vertrekken omdat er ken- nelijk dreiging in de richting van mij bestond. Toen heb ik in eerste instantie gezegd: Dat doe ik niet.”

Som geeft aan dat hij daarna nog naar een zakelijke afspraak moest. “Daar kreeg ik een tweede telefoontje, nu van de chef van de politie. Hij verzocht me ook dringend om meteen te vertrekken. Als je zoiets tot twee keer toe hoort, dan is het toch beter dat je daarnaar luistert.” De Kerkraadse burgemeester vervolgt: “Ik ben toen met drie auto’s, samen met mijn vrouw, door de politie naar een bepaalde plek in Nederland weggevoerd. Daar heb ik in totaal een week gezeten.” Hiermee was de strenge beveiliging voor hem echter nog niet ten einde.

“Daarna heb ik nog een politiepost voor mijn huis en een hal aar bewakingsca- mera’s rond mijn huis gehad. Bovendien kreeg ik een directe lijn met de meldkamer van de politie,” aldus Som. Het is overigens niet alleen bij zijn huis gebleven. Ook rond de kroeg van zijn dochter op de Markt in zijn stad liet de gemeente beveiligingscamera’s plaatsen na een incident met leden van de Hells Angels in de zaak. Na al deze incidenten is het op dit moment in de Zuid-Limburgse stad rustig rond de bikers. 

Molkenboer van Woerden

Victor Molkenboer

Burgemeester Victor Molkenboer van Woerden kreeg nog niet zolang geleden te maken met een andere vorm van bedreigingen aan zijn adres: als graffiti op het wegdek in de gemeente gekalkt. Een bedreiging met een tekst als ‘Molkenboer aftreden of dood’. Ondertekend met de woorden ‘Groetjes drugsdealls’. 

Een en ander had te maken met de strijd van Molkenboer tegen de groeiende drugshandel in zijn stad. De geplaagde burgervader deed, net zoals meerdere collega’s die het doelwit waren van criminelen, aangifte van de bedreiging. Zoals het er nu uitziet, zal dat niet de laatste burgemeester zijn geweest die dit noodgedwongen moet doen. 

Dit is een voorstukje uit ons blad. Wil je het hele verhaal van Bjorn Thimister lezen? Bestel de nieuwe Panorama dan hier, of lees het op Blendle.