Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Wanneer komt Rico de Chileen naar Nederland?

Chileense crimineel zou ook in Duitsland en Brazilië gezocht worden

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Nu de arrestatie van Ricardo Eduaro R.V. alias 'Rico de Chileen' alias 'Bonzo' een feit is komt er druppelsgewijs meer informatie over hem naar buiten. De Chileen is afgelopen week vastgenomen in de parkeergarare van een Hyatt Hotel in de Chileense hoofdstad Santiago. Hij verbleef daar waarschijnlijk samen met een vriendin, want in de berichtgeving komt naar voren dat de opsporingsdiensten hem door háár gangen na te gaan konden vinden. Misdaadjournalist schrijft dat Rico in totaal drie vriendinnen had en dat hij hier in Nederland mogelijk een torenhoge belastingschuld had. Het Openbaar Ministerie in Nederland wist gisteren te melden dat de beroepscrimineel aangeklaagd wordt voor 'witwassen' en 'voorbereidingen voor drugshandel'. Van het opdrachtgeven tot liquidaties is geen sprake. 

Rechtszaal

In de Nederlandse media is tot op heden nog niet veel over deze man geschreven. Dat heeft een logische reden: hij kwam de afgelopen jaren niet prominent naar voren in lopende strafzaken. Daarnaast bracht het Openbaar Ministerie tot nu toe weinig over hem naar buiten. We lezen nu in de Chileense media de volgende zinnen: "In 2011 werd hij in Nederland beschuldigd van financiering en organisatie van een drugsmisdrijf, hoewel hij daarvoor niet vervolgd is. Een jaar later werd hij aangehouden voor het witwassen van geld, ook daarbij bleef een veroordeling uit." Een andere krant uit hetzelfde land schrijft dat Rico in Duitsland tot 11 jaar gevangenisstraf veroordeeld is geweest voor cocaïnehandel. Van die straf zou hij 7 jaar hebben uitgezeten. 

Antwerpen

Maar Rico is natuurlijk wel een grote speler in het hoofdstedelijk milieu. Hij is van de 'generatie Martha', mannen geboren in de jaren zeventig van de vorige eeuw, die de afgelopen vijftien jaar opklommen tot de top van de misdaad. Met name journalisten die veel contacten hebben in de Neder-Marokkaanse scene hebben daar vaak op gewezen. Volgens dergelijke 'insiders' zou de man die we nu als 'Rico de Chileen' bestempelen in het milieu zelf 'Bonzo' worden genoemd. De Chileense media schrijven dat de Chileen actief is geweest in Nederland, Duitsland, Dubai (Verenigde Aarabische Emiraten) en Brazilië. Zelf kunnen we daar 'vermoedelijk' nog België aan toevoegen, want het gerucht is altijd geweest dat 'Bonzo' belangen had in de coke-handel naar de haven van Antwerpen.

@backlink(158969)

Uitleveringsverzoek

Het wordt interessant om te zien hoe snel 'Ricardo Eduardo R.V.' naar Nederland uitgeleverd gaat worden, nu de Nederlandse overheid een officieel verzoek daartoe heeft ingediend bij de Chileense autoriteiten. Snel waarschijnlijk. Want de Chilenen lijken ook bij zijn arrestatie geïnstrueerd door 'Nederland'. De vraag blijft dat hoe zit dat met al die onderzoeken in andere landen? Brazilië en Duitsland hebben kennelijk ook nog een appeltje met hem te schillen. Daarover kunnen we nog niet meer zeggen dat het in het recente verleden wel is voorgekomen dat de Nederlandse rechter ook delicten die in het buitenland zijn gepleegd op zich nam.