Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Dubbele moordverdachte Admilson R. probeert zelfmoord te plegen in de rechtszaal

De behandeling van het hoger beroep is voor vandaag afgebroken

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Het leek een vrij routineuze zitting te gaan worden vandaag aan het Gerechtshof in Leeuwarden, met veel zwaar onderbouwde juridische meningen-, visies-, en beschouwingen over op te leggen straffen. De Braziliaanse 'adoptiebroers' Admilson en Marcos R. werden in 2015 veroordeeld tot 30 jaar gevangenisstraf voor de moorden op het echtpaar Veenendaal en op Berend Smit. Dat was in eerste aanleg. En destijds was Panorama erbij. Verslaggeefster Karin Sitalsing schreef toen deze misdaadklassieker: 'Geef me focking levenslang.' 

Nu zou het erom draaien of die 30 jaar stand zou houden, of dat het inderdaad zelfs 'levenslang' zou kunnen worden voor de broers, zoals het OM wil. Of juist veel minder, als het Gerechtshof er anders over zou denken. 

Scheermesje

Maar door een enkele handeling schreef verdachte Admilson vandaag geschiedenis. Omstreeks het middaguur graait hij een stukje scheermes tevoorschijn, zegt iets over 'zelfbeschikking' en begint zich 'voor het hof' in zijn pols te snijden. Het duurt slechts een fractie van een seconde. Dan grijpt een van de parketwachten in, en neemt hem het materiaal uit handen. Samen met drie andere parketwachten wordt de beresterke verdachte weggesleept.

@backlink(160409)

Zeldzaamheid

Een zelfmoordpoging in de rechtszaal is een zeldzaamheid. Dat Admilson erin is geslaagd dit mesje mee te nemen de rechtszaal in, is een grove nalatigheid bij degenen die voor de beveiliging in de rechtszaal dienen te zorgen. Uiteraard zal er snel een onderzoek volgen. Met name de dienst DV&O zal tegen het licht worden gehouden. De mensen die voor het transport van de verdachte van- en naar de rechtbank moeten zorgen. Vragen genoeg: had Admilson dit stuk metaal al de hele dag op zak? Was het wel een scheermesje of iets anders, een kraanonderdeel bijvoorbeeld? Wist men dat hij zelfmoordneigingen heeft?

Van Admilson wisten we al langer dat hij een labiele geestesgesteldheid heeft

TBS

De zitting is daarna nog even doorgegaan maar inmiddels gestaakt. Zijn broer Marcos, altijd al een beetje de meeloper van de twee uit Brazilië geadopteerde broertjes geweest, zat er volgens getuigen wat beteuterd bij. Van Afghanistan-veteraan Admilson wisten we al langer dat hij labiele geestesgesteldheid heeft. En het lijkt van kwaad tot erger te gaan. Hij lijkt met zijn grillige gedrag rijp voor een lange periode in de TBS. Al zal hijzelf of zijn advocaat, het daar misschien niet mee eens zijn. Want TBS kan er ook weer toe leiden dat bepaalde mensen in de zwaarste afdeling, de 'longstay', een soort kasplantjes worden, op kosten van de staat.  

Het laatste nieuws is dat in ieder geval de zaak van Admilson pas in 2018 een vervolg kan krijgen. Vermoedelijk is dat ook zodat het Gerechtshof dan een uitspraak van de Hoge Raad over het straffen van 'Levenslang' kan meenemen.