Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Wapen van de week: Brüger & Thomet MP9

De 'submachinegun' die volgens het OM werd gevonden bij twee handlangers van 'Rico de Chileen'

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Toen vorige week vrijdag het nieuws naar buiten kwam dat Ricardo Eduardo R.V. was opgepakt in Chili zorgde dat voor enig rumoer onder het journaille. De Chileense crimineel, bijgenaamd 'Rico' of 'Bonzo' werd al een poosje 'genoemd' als iemand die een grote rol zou spelen in de Mocromaffia. Maar bewijzen daarvoor waren er niet. Wat misdaadverslaggevers die zich in de materie verdiepten tot voor kort hoorden was vooral 'hearsay'. Van horen zeggen. 

Horloges

Nu Rico vastzit in een Chileense cel laat het OM iets meer los van haar plannen met de crimineel. Afgelopen week hoorden we dat hij voorkomt in een onderzoek naar een reeks geldvondsten bij twee andere Chilenen in Amsterdam en Badhoevendorp, vorig jaar juli. Daarbij vond de politie grote bedragen, voor duizenden euro's aan 500-biljetten bijvoorbeeld. Maar ook een collectie waardevolle horloges. Het meest sprekend was echter de aanwezigheid van een pistoolmitrailleur op een van de onderzochte adressen. Een Brügger & Thomet, om precies te zijn. Een wapen dat er mag zijn. Wie dat in huis heeft, heeft ofwel een militaire licentie. Of hij is gewoon een zware crimineel.

@backlink(166707)

MP9

Wat maakt een B&T zo bijzonder?  Om te beginnen moeten we eerst even speculeren. In de berichtgeving is niet naar buiten gekomen welk type is gevonden bij de twee vermeende handlangers van Rico R.V. Maar we zouden niet gek opkijken als het gaat om een 'MP9', het bekendste en meest gestandariseerde pistoolmitrailleur-model dat van dit merk van de band is komen rollen.

F16-piloten

Het Zwitserse Brügger & Thomet bestaat al sinds de jaren twintig van de vorige eeuw maar maakte aan het einde van de twintigste eeuw een doorstart. De wapens die dit bedrijf fabriceert zijn vrijwel allemaal voor de militaire markt bestemd. Denk aan granaatwerpers, snipers, handpistolen. Ook produceert het merk op bescheiden schaal pistolen voor veeartsen en jagers. De MP9 wordt sinds 2004 in Zwitserland gefabriceerd. Hij is in Nederland in gebruik bij de luchtmacht. Zo hebben Nederlandse F16-piloten deze wapens bij zich gehad op missies in Irak. Andere 'organisaties' die een MP9 hanteren zijn de FSB in Rusland, de geheime inlichtingendienst. En verder legeronderdelen in landen als Portugal, Maleisië, Indonesië en Zuid Korea.

De wapens die dit bedrijf fabriceert zijn vrijwel allemaal voor de militaire markt bestemd. Denk aan granaatwerpers, snipers, handpistolen.

Baby Uzi

De MP9 is in feite een verbeterde versie van de Oostenrijkse Steyr TMP. Kenmerkend aan het mitrailleurmodel zijn de lange patroonhouder en de lange loop. Dat maakt schieten met een groot magazijn mogelijk, als ook is het voor de geoefende schutter makkelijker gericht te schieten. In zekere zin is het een 'uitvergroot pistool'. En binnen die categorie is het wapen meer compact dan bijvoorbeeld de vergelijkbare Heckler en Koch MP5 die door de Nederlandse marechaussee wordt gebruikt. Een ander wapen waarmee de Brügger &Thomet-MP9 vaak wordt vergeleken is de 'Mini Uzi', die in het milieu ook wel de 'Baby Uzi' wordt genoemd.

Wendbaar

De reden waarom zowel militairen als criminelen er gek mee zijn laat zich raden. We hebben het over een wapen dat een groot arsenaal 9 milimeter-'para'-patronen kan afvuren en tegelijkertijd handig- én wendbaar in het gebruik is.