Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Don M. en Frans H. verdacht van plegen mislukte aanslag op Chahid Yakhlaf

Twee mannen wilden de Mocro-gangster oktober 2015 in Utrecht ombrengen

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Vandaag voor de rechtbank in Arnhem: Don M. alias 'Loempia' vanwege zijn oosterse uiterlijk. Een niet al te bekende 38-jarige crimineel die volgens het OM een plan had om Chahid Yakhlaf om te brengen. Die aanslag, die in Utrecht aan de Amsterdamse Straatweg had moeten plaatsvinden, is in de voorbereidende fase blijven steken. Justitie meent dat Don M. kwade plannen had. Niet alleen komt hij voor in communicatie over de geplande aanslag, ook vonden speurders een oordopje van hem vlakbij de vermoedelijke aanslaglocatie; een restaurant genaamd Le Scenario. Gelegen bij het Julianapark, dagelijks geopend van 15 uur tot 4 uur 's nachts.

Hang out

Chahid Yakhlaf wist eind 2015 dat zijn leven aan een zijden draadje hing. In het milieu wordt wel gezegd dat de woede op Yakhlaf vooral gericht was vanwege zijn vermoedelijke betrokkenheid bij de Staatsliedenbuurtmoorden eind 2012. Die aanslag, waarbij twee mannen werden doodgeschoten, zou zijn 'besteld' door Yakhlaf, die in die dagen weer zij aan zij opereerde met de toen nog in leven zijnde topcrimineel Gwenette Martha.

Handlanger

Yakhlaf moest dood. En het OM heeft aan de hand van het ontsleutelde PGP-telefoonverkeer van met name topcrimineel Omar L. goed weten te achterhalen hoe groot die aandrang was. Omar L. is de broer van een van de twee mannen die zijn omgekomen bij de genoemde Staatsliedenbuurtmoorden. Hij onderhoudt oktober 2015 volop contact met Don M. die op zijn beurt weer een handlanger aanstuurt, de 43-jarige Frans H.. Don M. sms't ondermeer dat hij een goede reputatie heeft: "Ik faal nooit."

Pensioen

Via een tussenpersoon krijgen Don M. en Frans H niet alleen wapens bezorgd. Ook stuurt Omar een foto van Chahid Yakhlaf en zijn broer, want zo luidt de afspraak volgens het OM: de schutters krijgen 100.000 voor Yakhlaf. Als ook diens broer 'Chafik Yakhlaf' eraan gaat zal het bedrag hoger zijn. Ze 'mogen' beiden met 'pensioen'. Uiteindelijk gaat het hele plan niet door.

Als ook diens broer 'Chafik Yakhlaf' eraan gaat zal het bedrag hoger zijn. Ze 'mogen' beiden met 'pensioen'.

Politie 

Op 21 november 2015 moet de liquidatie plaats vinden. Op dat moment zit broertje Chafik Yakhlaf in Le Scenario met een vriend wanneer hij een verdachte auto ziet passeren. Hij vraagt de vriend om te gaan kijken en die ziet twee mannen in de auto zitten. Chafik schakelt meteen de politie in. In de omgeving van het restaurant vindt de politie vervolgens twee automatische wapens en een petje met het dna van Frans H.. En op een oordopje zit het dna van Don M. zo zal later blijken wanneer de materialen naar het NFI zijn gestuurd. Niet veel later duiken de gebroeders Yakhlaf onder, op een vakantiepark in Kerkdriel aan de oevers van de Maas.

@backlink(157621)

Spotlights

Ook deze zaak steunt voor een groot deel op het bewijs dat Justitie heeft geput uit ontsleutelde PGP-communicatie. Iemand als Omar L. is daarmee flink in de spotlights van de onderzoekers komen te staan. Dit is nu het zoveelste moordplan waarmee hij in verband wordt gebracht, aan de hand van opgedoken telecomberichten. Hij zou ook betrokken zijn bij de uiteindelijk wel 'gelukte' aanslag op Chahid Yakhlaf, twee maanden later. Ook is hij genoemd als de opdrachtgever van de moord op Enneas Lomp, en als opdrachtgever van de 'mislukte' aanslag op Nourdine A. in Amsterdam.

Cruciaal wordt voor Omar de vraag hoeveel waarde de rechters zullen gaan hechten aan bewijs verkregen via deze PGP-telefoons. Is dat groot, dan kan Omar weleens de rest van zijn leven achter tralies blijven.