Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Grote operatie om Friese bitcoinbende in Sneek te ontmantelen

Inval van de politie in een groot onderzoek naar drugshandel en witwaspraktijken via internet.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Bitcoins zijn hot. Ze vormen het nieuwe smeermiddel van de misdaadsector. In Friesland heeft de politie de afgelopen week een bende ontmanteld die met bitcoins investeringen deed in de hennephandel. Voor de actie is samengewerkt met zoekteams van Defensie en rechercheurs van de FIOD. De aanhoudingen zouden tot vandaag voortduren, zo is bekend gemaakt via het Twitteraccount Polfryslan.

Europol

Een bitcoin is een vorm van digitaal geld. De virtuele munt stijgt de laatste tijd sterk in waarde. Begin dit jaar werden bitcoins nog verhandeld voor ongeveer 1000 dollar. Eind deze maand werd de grens van 6000 dollar gepasseerd. Volgens een rapport van Europol vond in 2015 al meer dan 40 procent van de online transacties door criminelen via bitcoins plaats. Het is goed mogelijk dat dit percentage de afgelopen jaren alleen maar is gestegen.

@backlink(164307)

Vastgoed

Toch is het in Sneek net iets anders gegaan. De bendeleden hebben er volgens het OM voor gekozen om hun bitcoins naar hun normale betaalrekening bij de bank over te zetten, met behulp van het online bitcoinwisselkantoor Bitonic. Deze euro's bij de bank lieten ze door collega-criminelen investeren in vastgoed in Sneek. En ze kochten er ook luxe Audi's voor.

De bendeleden hebben er volgens het OM voor gekozen om hun bitcoins naar hun normale betaalrekening bij de bank over te zetten, met behulp van een online bitcoinwisselkantoor

Onderzoek

Al vanaf 2015 loopt er een politieonderzoek naar de Friese bitcoinbende die nu opnieuw aangepakt is. Er is toen een hennepplantage van 135 planten aangetroffen in Sneek. Uit financieel onderzoek bleek in die tijd dat de verdachten een grote hoeveelheid bitcoins hadden verzilverd. Zij zouden ongeveer 160.000 en 280.000 euro voor hun bitcoins hebben ontvangen. Dat de criminele hennephandel in Friesland groot is, weten we ook vanwege de mislukte liquidatie vorige maand in Dronrijp.

Ingesloten

De politie schrijft zelf op haar website: 'Dat onderzoek van twee jaar geleden leidde afgelopen week tot de inbeslagname van 15.000 XTC pillen. Vandaag zijn twee mannen van 31 en 33 jaar woonachtig in Sneek aangehouden op verdenking van handel in verdovende middelen en witwassen. We deden daarop zoekingen op tien locaties in Sneek. Er wordt gezocht naar drugs, geld en financiële administratie. Het onderzoeksteam legt beslag op onroerend goed, waardevolle goederen en geld. De verdachten zijn ingesloten voor verhoor. Het onderzoek gaat door en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.'