Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Wie is terrorist Sayfullo Saipov die toesloeg in New York?

De 29-jarige Sayfullo Habibullaevic Saipov reed gisterenavond in Manhattan in op een menigte. Daarbij vielen tot nu toe acht doden en twaalf gewonden.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Saipov is afkomstig uit Oezbekistan. Vanuit het land is hij zeven jaar geleden naar de Verenigde Staten verhuisd, ondanks dat hij geen verblijfsvergunning had. In de staten Ohio en Florida werkte hij als vrachtwagenchauffeur, voordat hij verhuisde naar de regio van New York. Daar was hij in dienst als Uber-chauffeur. ‘Ik ken hem als een aardige jongen die graag in de VS was. Hij leek gelukkig en kwam op mij niet over als een terrorist’, zegt een bekende van de man in de New York Times.

IS

De aanslag zou de man gepleegd hebben uit naam van Islamitische Staat. In zijn auto zou de man een briefje hebben achter gelaten, waaruit dat uit zou blijken. Bovendien riep hij toen hij uitstapte Allahu Akbar (god is groot in het Arabisch). Moment ligt hij in het ziekenhuis, waar hij geholpen wordt aan een schotwond van een agent. Die schoot de man in zijn maag, waardoor hij kon worden opgepakt.

De auto waarmee Saipov toesloeg

Aanslag

De man reed met een gehuurde pickup truck anderhalf uur op een fietspad in het stadsdeel Manhattan. Daar reed hij in op nietsvermoedende burgers. Uiteindelijk kwam hij tot stilstand tegen een schoolbus. Daarna sprong de dader uit zijn wagen met twee nepwapens.

Burgemeester Bill de Blasio noemt de aanslag ‘een laffe terroristische daad en een pijnlijke dag voor de stad.’ Ook president Donald Trump heeft al gereageerd. Hij noemt de aanslagpleger een ziek en geestelijk gestoord persoon. Voor het eerst zijn we het volledig met de president eens.