doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Rechtbank buigt zich over Tommy van der Burg-liquidatie

Klopt het dat zijn ex er samen met haar nieuwe vriend achter zat?
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

De in april 2015 geliquideerde Tommy van den Burg (31) had nogal wat vijanden in de wereld van de georganiseerde misdaad. Lange tijd ging de politie er vanuit dat er vanuit die hoek moest worden gezocht naar zijn moordenaar. Maar vandaag staan aan de rechtbank in Den Bosch geen 'grote criminele rivalen' van de doodgeschoten Eindhovenaar terecht. Het OM klaagt in deze zaak de ex-vriendin van het slachtoffer aan; en haar handlanger. Een onalledaags duo. Er is vier dagen voor deze veelbesproken zaak uitgetrokken, nu het 'dossier' eindelijk rond lijkt.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Slaapplek

De aanklacht luidt dat Tommy's ex - Monique G. - de schutter Patrick V. zou hebben getipt toen ze achter Tommy aan reed naar zijn slaapplek; een Van der Valk Hotel aan de zuidrand van de Brabantse lampenstad. Eenmaal aangekomen daar werd Tommy onder vuur genomen, hij knalde met zijn wagen op een boom en was op slag dood. Saillant detail: de twee verdachten zijn pas in het voorjaar van 2016 aangehouden en als verdachte bestempeld. Het motief dat zij gehad hebben om de drugshandelaar om te brengen is niet helemaal helder. Was het om geld te doen, of was het een gepassioneerde vorm van wraak? Feit is dat Monique is afgeluisterd en dat daaruit naar voren is gekomen dat zij wel meer criminele karweitjes met Patrick 'opknapte'.

Op de Aalsterweg voor het Van der Valk Hotel Eindhoven wordt op 13 april 2015 de doodgeschoten Tommy van der Burg aangetroffen in zijn auto. 

Verslaggever Max Steenberghe van het Eindhovens Dagblad twittert live vanuit de rechtszaal.

Belgisch kanaal

Het is een inhoudelijke behandeling van een rechtszaak waar lang naar is uitgekeken. Tommy van der Burg leidde een gevaarlijk bestaan in de onderwereld. Hij zou actief zijn in de handel van synthetische drugs maar deed ook aan kleine diefstal, wat hem zelfs op een bepaald moment op een flinke aframmeling is komen te staan. Een jongen uit zijn kringen Steve Thompson - aspirant lid van Satudatah MC - raakte eind 2014 vermist. Enkele weken later werd zijn lichaam terug gevonden in een Belgisch kanaal. Deze zaak is nooit opgelost en zelfs stopgezet door de Belgische overheid.

De zaak Steve Thompson, een handlanger van Van den Burg, is nooit opgelost

Kogelhulzen

In de zaak van Tommie zijn nogal wat verdachten zijn voorbijgekomen, totdat de politie het dna van de huidige verdachte Patrick V. aantrof op een van de zeven kogelhulzen die zijn gevonden op de plaats delict. Sindsdien begint deze zaak zich meer en meer te ontwikkelen tot een Agatha Christie-achtige Who dunnit. Want was de politie eerst nog op zoek naar degene die Tommy naar zijn uiteindelijke laatste locatie zou hebben gelokt. Later ontdekte men dat dat niemand minder kon zijn dan zijn eigen ex, met wie hij toen al enige jaren niet meer om zou gaan. 

Sindsdien begint deze zaak zich meer en meer te ontwikkelen tot een Agatha Christie-achtige Who dunnit.

Schuttertelefoon

De rechtbank begon vanmorgen met een filmvertoning. In deze door de speurders samengestelde film is te zien hoe hoe de tiptelefoon (van Monique ) en de schuttertelefoon (van Patrick) 'bewegen'. De tiptelefon is in Café 't Borreluur, in het Centrum van Eindhoven. De schuttertelefoon is bij de Van der Valk Eindhoven waar Van den Burg aan zijn einde zou komen. De officier van justitie merkte op dat er mogelijk een dag eerder al een poging was gedaan om Tommy om te brengen. Ook toen zou Monique Tommy vanuit 't Borreluur naar de Van der Valk hebben 'gelokt'. Patrick kreeg Tommy die dag alleen niet goed 'op de korrel'. Het OM bracht deze ochtend ook naar voren dat beide 'verdachte' telefoons na de moord subiet zijn uitgeschakeld. Die waren kennelijk niet meer nodig.

De auto van Tommy was tegen een boom gereden, waardoor men de afzetting rondom het voertuig heeft neergezet

Proceshouding

De 'proceshouding' van de twee verdachten was totaal verschillend vandaag. Waar Patrick flink op zijn praatstoel zat en de rechter op andere gedachten probeerde te brengen, hoorde Monique de onderzoeksresultaten in stilte aan. Dit was vantevoren ook al zo aangekondigd door hun advocaten Bert de Rooij en Jules van Wijk. De vraag is of het vele praten van Patrick wel zo slim was. Uit de Twitterverslaggeving komt een beeld naar voren van een verdachte die zich meermalen tegenspreekt. Ook Monique zei uiteindelijk wel iets, ze vroeg de rechter waarom zij een motief zou hebben om Van den Burg om te brengen.

@backlink(165389)

Morgen krijgt de familie van Van den Burg de gelegenheid om een slachtofferverklaring voor te lezen. Iets zegt ons dat nog niet alle aspecten van deze zaak aan het licht zijn gekomen.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws