Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

De oorlog van Bandidos met justitie en de Hells Angels

Justitie wil nog dit jaar koste wat kost motorbende Bandidos door de rechter laten verbieden. Wie zitten er in die club? En met welke criminele praktijken zouden de leden zich bezig hebben gehouden volgens de recherche?

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Panorama duikt in het omvangrijke strafdossier Kievit, het onderzoek dat al geruime tijd naar de omstreden bikers loopt. Speurwerk dat reikt tot in Colombia.

Het is 27 mei 2015 als de recherche Harrie Ramakers, voorman van de Limburgse tak van de Bandidos, in alle vroegte in zijn onderbroek van zijn bed licht in zijn woning in Nieuwstadt en geblinddoekt afvoert. Ook zijn aanwezige zoon Jeremy, bestuurslid van de beruchte motorclub, duwen de agenten in een busje. Elders in het diepe zuiden van Nederland maar ook in België verricht justitie vrijwel tegelijkertijd een hoop arrestaties.

Zuid-Limburg lijkt op die bewuste lentedag iets weg te hebben van een soort oorlogsgebied. Vele tientallen agenten, helikopters en ME-busjes beheersen het straatbeeld. Het eerste offensief van het OM tegen de Bandidos is begonnen. Advocaten spreken er nog diezelfde dag, niet geheel onverwacht, schande van. Maar wanneer je de onderzoeksstukken bestudeert, schetsen deze een beeld van veelvuldig geweld, terreur en grootschalige drugshandel.

De ‘big boss’ Harrie Ramakers zou een belangrijke rol spelen in het geheel. ‘De Stotteraar’, zoals zijn bijnaam is, heeft eerder met zijn doen en laten kennelijk vijanden gemaakt, want in maart 2014 ontplofte voor zijn rijtjeshuis een handgranaat. In een gesprek met de politie zegt hij daarna dat het in de motorwereld niet normaal is om een aanslag te plegen op een woning van een motorclublid of zijn familie. Ook zou Ramakers tegen de politie hebben gezegd dat het hier niet bij zou blijven en dat hij een bloedspoor door heel Nederland zou trekken als zijn zoon werd doodgeschoten. De Bandidos-president zou zich volgens de opsporingsdiensten onder andere hebben beziggehouden met drugshandel met Denemarken.

Harrie Ramakers wordt afgevoerd

Een van de andere grote kopstukken van de Bandidos in Nederland is Marco H., vice-president van het Limburgse chapter. Via diezelfde H. is in het lopende onderzoek Kievit ook de link naar Colombia gelegd. De vrouw van de Limburgse biker is namelijk afkomstig uit dit land. De geldstromen van de uit Geleen afkomstige Bandido van en naar het Zuid-Amerikaanse land zijn door de opsporingsdiensten nauwkeurig onder de loep genomen. Witwassen is in deze de verdenking.

Wapenbezit en afpersing

Gitte Stevens, advocate van Marco H. en een aantal andere verdachte Bandidosleden, ziet dit echter anders. Volgens de Roermondse advocate heeft haar cliënt geen crimineel geld witgewassen. De strafpleitster zal komend jaar in Colombia in totaal drie personen, onder wie een accountant, als getuige gaan horen.

“Zij kunnen namelijk verklaren over de financiën met betrekking tot het bedrijf, de woning, de inkomsten en uitgaven welke passen bij het financiële plaatje van een gemiddeld gezin.”

Dit is een voorstukje uit ons blad. Wil je het hele artikel van Bjorn Thimister lezen over de Bandidos? Bestel Panorama dan hier, of lees het op Blendle.