Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

OM claimt opnieuw 18 miljoen van Holleeder

De Neus moet betalen wat hij volgens Justitie heeft afgeperst

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

De raderen van de justitiële molen draaien soms erg traag. Maar de rechtspraak heeft nu eenmaal tijd nodig. Vandaag maakte het Openbaar Ministerie bekend dat het 'opnieuw' 18 miljoen euro claimt van Willem Holleeder. Het gaat hier om geld dat hij moet terugbetalen omdat hij het afgeperst zou hebben van de in 2004 doodgeschoten Willem Endstra.

Ontnemingsstraf

De 18 miljoen stonden in feite al vast. Het bedrag is gelijk aan de ontnemingsstraf die Holleeder vorig jaar zomer aan zijn broek kreeg van de rechtbank in Haarlem en waartegen hij in beroep ging. Bij dat hoger beroep is hij bijgestaan door zijn 'oude advocaat' Stijn Franken.

@backlink(166765)

Jan-Dirk Paarlberg

Er waren maar weinig juridische insiders die verwachtten dat De Neus ditmaal zou wegkomen met een lager bedrag. Temeer daar is vastgesteld dat hij afperste tijdens het zogeheten Kolbak-proces. En dat er ook andere personen in andere processen voor hetzelfde afperstraject veroordeeld zijn. Iemand als de gevallen vastgoedmagnaat en ex-bankier Jan-Dirk Paarlberg bijvoorbeeld. Hij zou degene zijn aan wie Holleeder de bij Endstra weggesluiste miljoenen parkeerde. Justitie is van mening dat het via Paarlberg weer bij Holleeder en handlangers als Stanley Hillis is beland. Al is nooit precies vast komen te staan hóe.

Justitie is van mening dat het via Paarlberg weer bij Holleeder en handlangers als Stanley Hillis is beland. Al is nooit precies vast komen te staan hóe.

Liquidatieproces

Nu is natuurlijk de vraag of Holleeder dit bedrag ook daadwerkelijk gaat betalen aan de Nederlandse staat. Hij zit in een streng beveiligde gevangenis in Vught, in afwachting van de inhoudelijke behandeling van het zoheten 'liquidatieproces', waarin zijn zussen Sonja en Astrid getuigen, als ook zijn ex-vriendin Sandra Klepper. Nee, dat incasso'tje met die 18 miljoen zal waarschijnlijk snel ergens onderop de stapel paperassen in zijn cel belanden.