Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Twee man opgepakt voor schietpartij café La Crème Marrakech

Snelle reactie Marokkaanse politie waarschijnlijk met hulp van 'Nederland'

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Iemand schreef op Twitter dat een liquidatieverdachte in Marokko nooit lang 'los' kan rondlopen. Stel dat de maatschappij geschokt is, dan zijn alle Marokkanen te samen de 'ogen en oren' van het justitiële apparaat.

Of dat ertoe heeft bijgedragen dat de Marokkaanse politie gisteren al twee verdachten kon presenteren aan de media zal altijd de vraag blijven.

Doelwit

Feit is dat er op dit moment twee personen vast zitten voor de beschieting van de 26-jarige 'Hamza Chaib', afgelopen donderdagavond in Marrakech. De algehele opinie is inmiddels dat het hier om een 'vergissing' van de schuttersploeg zou zijn gegaan. Het eigenlijke doelwit - de eigenaar van het café - is opgepakt voor verhoor, evenals zijn broer.

De La Crème-eigenaar zou bij diverse horecaprojecten in Nederland en Marokko betrokken zijn, ondermeer bij een inmiddels gesloten horecazaak No Limit in Zoetermeer. Hij zou over veel geld beschikken.

De situatie afgelopen donderdagavond, na de beschieting

Hotelkamer

De aangehouden 'schutters' zijn Edwin R. M., geboren in Amsterdam in 1993. En Shardyone S., geboren in 1988 in Curacao. In de Marokkaanse media zijn hun paspoorten gepubliceerd. De twee vermeende hitmen zouden al een paar dagen in Marokko zijn geweest en niet ver van de plaats delict 'tweemaal' een hotelkamer hebben gehuurd. Ze zijn per scooter op hun doel af gegaan en hebben deze later in brand gestoken. 

Hun identiteit is overigens 'niet' bevestigd door Nederlandse autoriteiten. Toch gaat het verhaal dat juist Nederlandse hulp heeft bijgedragen aan de opsporing. Zo zou het vermeende doelwit al langer in beeld zijn bij zijn vijanden en voorkomen in recente 'briefings' van het Team Criminele Inlichtingen. Volgens diverse bronnen zou er op dit moment door internationale opsporingsdiensten gezocht worden in de Dominaanse Republiek, waar een bekende Marokkaanse crimineel zich schuil zou houden. Hij is in beeld gekomen bij dit onderzoek.

Strategie

Dit alles vernemend blijft het een raadsel waarom deze mannen (met hun opdrachtgevers) voor deze strategie hebben gekozen. Naar Marokko afreizen? Uit eigen ervaring weten we dat je als 'niet lokaal persoon' snel opvalt in Marokko.  En wij van de Panorama waren toendertijd 'slechts' toeristen die een beetje op de markt kwamen struinen. Taxichauffeurs houden de voordeur van hotels goed in de gaten op zoek naar klandizie. Loop je als toerist in een ander deel van de stad herkennen die lui je meteen weer. En dat is eigenlijk nog maar een klein voorbeeld. Out of many.