Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

'Als je niet lief bent voor Job Gosschalk, krijg je geen rol via Hans Kemna'

Dat het theaterdier Job Gosshalk is die zijn macht misbruikt om jonge acteurs aan een rol ‘te helpen’, wist iedereen. Hij mag nu officieel plaatsnemen in het rijtje Jappe Claes, Ruut Weissman en Anne Buurma. Kwartet!

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

“Als je niet lief bent voor Job Gosschalk, krijg je geen rol via Hans Kemna.” Het komt er met droge ogen uit bij de jonge heteroseksuele acteur waarmee ik bevriend ben en die nog nooit een rol via het gerenommeerde castingbureau van Hans Kemna heeft gehad terwijl hij zijn talent al lang heeft bewezen op televisie en toneel. De reden volgens hem: ene Job Gosschalk die daar werkt heeft een voorkeur voor jonge, goedgebouwde mannen en met name als ze bereid zijn ‘iets seksueels’ voor hem te doen.

Het is begin negentiger jaren als mijn acteur vriend me dit vertelt. Ik geloof hem niet en vraag of Hans Kemna zelf wel weet dat zijn assistent/partner er dat soort praktijken op na houdt. Mijn jonge acteur vriend weet het niet. “Job doet al het voorwerk en Hans komt er pas later bij kijken. Maar nu hij weet dat ik echt hartstikke hetero ben, word ik nooit meer uitgenodigd voor audities.” Mijn bek viel destijds open. Echt waar? Gebeurt dit in Nederland?

Dat deze man aan de schandpaal wordt genageld is zo ongeveer duizend keer meer terecht dan die arme Patricia Paay. 

Toen twee weken geleden iedereen het had over de 'Nederlandse Harvey (Z)Weinstein' schoot die anekdote van bijna een kwart eeuw geleden me meteen weer te binnen. Zou hij het zijn? Is dit nog steeds aan de gang? Die man heeft inmiddels enorm veel meer macht gekregen. Zouden zijn seksuele dwang methodes daar parallel aan zijn blijven lopen? Ik informeer even bij een paar collega's en ja hoor, hij is het. Niemand durft het nog te zeggen (waarom eigenlijk niet?) maar binnenkort zou zijn kop eraf gaan. Hij zou onthuld worden, door een grote krant en een roddelblad. Dat is nu gebeurd. Volkomen terecht natuurlijk. Dat deze man – die aanstormend talent misbruikt zodat ze hun carrière kunnen vervolgen met de narigheid die ze daarvoor hebben moeten ondergaan nog haarscherp op hun netvlies - aan de schandpaal wordt genageld is zo ongeveer duizend keer meer terecht dan die arme Patricia Paay.

De bewijsvoering van de Nieuwe Revu is overweldigend

Gisteren zat een advocaat bij DWDD te roepen dat ‘deze discussie niet in de media hoort’ en ‘dat die mensen gewoon aangifte hadden moeten doen’. Ik zat me verschrikkelijk op te winden over die meneer. Hij heeft echt geen idee hoe dit soort dingen in de praktijk werken. Alsof onze politie daar iets tegen doet. Het is niet te bewijzen dus de kans is groot dat de misbruiker in het gelijk wordt gesteld. Dan heeft die advocaat wel weer lekker z'n zakken gevuld over de rug van zijn cliënt. Da’s waar. Nee, het platform #metoo is eigenlijk een prima zaak om dit soort roofdieren buiten spel te zetten. Al moet er voorzichtig mee om worden gegaan. In het geval van Gosschalk was de bewijsvoering van de journalist van de Nieuwe Revu zo overweldigend dat het in dit geval volkomen terecht was dat hij is onthuld. Zijn slachtoffers vinden dat hij niet hoeft af te treden als hij zijn ‘creatieve casting methodes’ aanpast. Wat mij betreft mag die man gaan emigreren. Naar Siberië of zo.