Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Recordaantal moorden in Friesland: wat is er aan de hand?

Een man die naast zijn dochter in de auto ternauwernood een liquidatiepoging overleeft. Een grote wietbende die deze maand voor de rechter moest verschijnen. Negen moorden tot nu toe dit jaar, een absoluut record.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Terwijl er in de afgelopen jaren gemiddeld zo’n drie dodelijke slachtoffers door misdrijven per jaar vielen in Friesland, staat de teller nu – met nog twee maanden te gaan – al op negen doden. Het zijn geen koele liquidaties van professionele hitmen in de georganiseerde misdaad, maar vooral familiedrama’s, veelal veroorzaakt door verwarde mannen.

22 juni

moeder doodgestoken

Donderdag 22 juni van dit jaar is een bijzonder warme dag in Nederland. In de Bereklauw, een straat in de groene, rustige wijk Aldlân, zitten sommige buurtbewoners rond het middaguur in de tuin van hun huis koffie te drinken, als ze plotseling lawaai horen. Glasgerinkel, geschreeuw. Als ze polshoogte gaan nemen, zien ze de 59-jarige Ypie Jarir Mast op straat liggen, in een plas met bloed. De vrouw, die werkzaam is bij de klantenservice van de Leeuwarder Courant, is in haar hals gestoken. Ze overlijdt ter plekke. Even verderop ligt haar man Hassan, zwaargewond. Hun 31-jarige zoon staat achter wat bosjes in de tuin en roept om hulp. Terwijl de politie al snel arriveert, vallen buurtbewoners elkaar snikkend in de armen als ze zien dat Ypie het slachtoffer is. De familie Jarir is geliefd in de wijk. Vader en moeder zijn al meer dan dertig jaar getrouwd. Het is een warm liefdevol gezin, met zes kinderen. Met de gezondheid van de 31-jarige nog thuiswonende zoon is het de laatste tijd echter bergafwaarts gegaan. Hij raakte psychisch steeds meer in de war, vereenzaamde thuis en zocht steeds vaker zijn toevlucht tot blowen. Zijn baan als vrachtwagenchauffeur was hij toen al een paar jaar kwijt. Tot een opname in een kliniek was het nog niet gekomen, maar vrien den en familie waren daar wel mee bezig.

De politie denkt dat de verwarde zoon zijn moeder en vader heeft neergestoken en arresteren de 31-jarige man. In augustus van dit jaar wordt hij voor nader onderzoek overgebracht naar het Pieter Baan Centrum. Hij zal waarschijnlijk ergens in 2018 worden berecht.

9 juli

wandelaar doodgereden

Op zaterdag 8 juli wordt in De Westereen, iets onder Dokkum, de tweede editie van het Freeze Forze Beach Fest gehouden. Vanaf 13.00 uur zijn er dj’s en spelen bands als De Kast, The Overslept en Vandenberg’s Moonkings. Onder het publiek bevindt zich ook de 37-jarige Tjeerd van Seggeren uit Kollumerzwaag.

Omstreeks 00.30 uur verlaat Van Seggeren, die motoronderdelen verhandelt via internet, het festivalterrein en loopt hij in de richting van de kruising van de Bûterwei met de Fogelsang. De volgende ochtend om 11.30 uur wordt het stoffelijk overschot van Van Seggeren in een weiland in de buurt van de kruising gevonden door een dorpsbewoner die zijn hond uitlaat. Ook worden de portemonnee en de mobiele telefoon van Tjeerd gevonden. Op basis van het onderzoek komt de politie tot de conclusie dat Tjeerd – al dan niet opzettelijk – is aangereden door een blauw voertuig.

Hij heeft een grote hoofdwond. Waarschijnlijk is het lichaam van Tjeerd na de aanrijding versleept naar het weiland. Tjeerd van Seggeren laat een vrouw en drie kinderen achter.

Dit is een voorstukje uit ons blad. Wil je het hele artikel van Timo van der Berg lezen en ook alles te weten over de andere moorden in het noorden? Bestel Panorama dan hier, of lees het in Blendle.