Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Michel van Egmond: 'Alles is waanzin in het voetbal'

Aangezien zijn gouden pen maar niet wil opdrogen, ligt er vanaf deze week weer een klein meesterwerk van Michel van Egmond (49) in de winkel: Deal, over zaakwaarnemer Rob Jansen en de bizarre wereld van de voetbalmakelaardij.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Je schreef eerder bestsellers over Renë van der Gijp, Wim Kieft en Christian Gyan. Waarom past Rob Jansen ook in dat rijtje?

“Alleen zijn achtergrond is al interessant: zoon van een vakbondsleider die wordt getraind om de voetbalmakelaardij te bevechten en uiteindelijk zelf de grootste voetbalmakelaar van Nederland wordt. Iemand die is opgegroeid in voetbalk- leedkamers, zoals hij zelf zegt, die groot en rijk is geworden in die wereld, die je ook zelden op plezier kunt betrappen als hij zich in die wereld begeeft.”

Klinkt een beetje zoals jij.

“Ik ben ook in de voetbalwereld terecht- gekomen toen ik 17 was. Ruim dertig jaar later zit ik er nog steeds in.”

Rob kon mij toegang geven tot een wereld die eigenlijk vrij gesloten is

Gecondoleerd.

(lacht) “Soms denk ik inderdaad: mijn god, waar zit ik in godsnaam naar te kijken en te luisteren? Maar aan de andere kant is het ook een waanzinnige speeltuin met de meest excentrieke guren die je kunt wensen als schrijver. Rob kon mij toegang geven tot een wereld die eigenlijk vrij gesloten is. De wereld van voetbalmakelaars is gebaseerd op discretie. Een wereld waarin andere wetten gelden en waar doorgaans geen buitenstaanders worden toegelaten.”

Waarom jij wel?

“Gek genoeg kwam hij naar mij, na een toevallige samenloop van omstandigheden. Op de een of andere manier had hij het idee opgevat dat er een boek over zijn carrière moest komen. Hij is 62. Ik denk dat hij in een fase van zijn leven zit waarin hij probeert af te bouwen. Dat zegt hij ook om de zoveel pagina’s, dat hij het rustiger aan gaat doen. Maar in bijna dezelfde zin zegt ie dat hij voor de lol een Engelse club gaat kopen. De workaholic die minder wil gaan werken, maar die ondertussen steeds meer aan het werk is. Dat vond ik een mooi contrast.”

Zo zegt Jansen ook dat het hem niet om het geld te doen is, maar ondertussen rijdt hij wel in een Bentley en een Porsche.

“Dat is de mores van de wereld waarin hij zich begeeft. Afgezien van het feit dat hij gewoon van een mooie auto houdt, kun je in die wereld ook niet met een Toyota Corolla komen voorrijden. Dan word je niet serieus genomen. Het is gebakken lucht. Zoals bijna alles in het voetbal gebakken lucht is. Er zijn geen regels. Iedereen kan maar gewoon wat doen. Als jij en ik nu besluiten dat we morgen Real Madrid aan een linkerspits gaan helpen, dan kunnen we gelijk beginnen.”

Is goed. Wie?

(lacht) “De speler die de meeste commissie oplevert.”

Dit is een voorstukje uit ons blad. Wil je het hele interview met Michiel van Egmond lezen? Bestel Panorama dan hier, of lees het op Blendle.