Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Ophef over 'racistisch' personage in The Simpsons

Terwijl we in Nederland weer volop bezig zijn met de Zwarte Pietendiscussie, is in de Verenigde Staten een ander verhit debat bezig. Een van de personages uit The Simpsons zou namelijk racistisch zijn.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Simpsonskijkers kennen hem wel, het vriendelijke karakter Apu. Een naar Amerika geëmigreerde Indiër die in Springfield zijn eigen winkeltje (Kwik-E-Mart) heeft. Hoewel veel kijkers houden van het vriendelijke en komische karakter is het volgens sommige mensen een racistische grap.

‘Ik haat Apu en daarom houd ik niet van de Simpsons’, zegt acteur Kal Penn in een speciale documentaire die over het ‘racistische’ karakter, die op 19 november op de Amerikaanse tv wordt uitgezonden. In de film onderzoekt comedian Hari Kondabolu hoe mensen naar het typetje kijken. Daarin vergelijkt hij het karakter met hoe Amerikanen Indianen in series en film afbeelden.

Het typetje is volgens hem een stereotypering van Indiërs i Amerika. Bovendien wordt zijn stem niet ingesproken door iemand van Indische afkomst, maar door acteur Hank Azaria. ‘Natuurlijk heeft Apu ook mooie momenten, maar sommige van de grappen die met hem worden uitgehaald zijn wel heel goedkoop’, vertelt hij aan Washington Post.

Hoewel de documentaire nog in première moet gaan, zorgt het nu al op verdeeldheid op social media. Sommigen noemen Apu juist positieve discriminatie omdat er vooral positieve stereotypering in The Simpsons is. Bovendien maakt de serie over allerlei culturen grappen. En eerlijk is eerlijk, moeten wij ons allemaal gaan identificeren met Homer Simpson?