Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

'Bevrijders' Benaouf hadden Colombiaanse piloot willen inzetten

Een ingevlogen 54-jarige piloot afkomstig uit Colombia had de gekaapte helikopter moeten besturen waarmee men crimineel Benaouf A. uit de gevangenis van Roermond wilde bevrijden.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

De verdachte uit Zuid Amerika is een week na het incident in Parijs opgepakt en is inmiddels uitgeleverd aan Nederland. Gisteren heeft het Openbaar Ministerie besloten dat de verdenkmaking tegen deze vliegenier dermate sterk is dat hij negentig dagen langer vast moet blijven zitten. Dat is een lichtpuntje voor het onderzoeksteam. Bij de veelbesproken (mislukte) bevrijdingspoging heeft de politie onder verdachte omstandigheden een van de betrokkenen doodgeschoten, ene Jaouad Aaros uit Brest, Frankrijk.

@backlink(166627)

Pro forma

In totaal zitten zes verdachten vast voor de mislukte bevrijdingspoging in oktober. Naast de Colombiaan, gaat het om vijf Amsterdammers in leeftijden van 19 tot 26 jaar.  De verdachten staan op 3 januari 2018 voor het eerst voor de rechter. Het gaat dan om een zogeheten pro formazitting, wat betekent dat de zaak nog niet inhoudelijk wordt behandeld. 

Normaliter

Dat er nu een piloot vast zit is opmerkelijk. Aanvankelijk heeft de politie nog even gedacht dat er een plan bestond om de persoon te gijzelen die het vliegtuig normaliter bestuurt. Deze zou dan onder dwang van de criminelen boven de gevangenis van Roermond moeten hebben cirkelen.

Aanvankelijk heeft de politie nog even gedacht dat er een plan bestond om de persoon te gijzelen die het vliegtuig normaliter bestuurt.

Drugstransporten

Maar niets van dat alles is dus het plan geweest. Volgens Het Parool kwam de mysterieuze Colombiaan ook al bij andere onderzoeken naar dezelfde dadergroep naar voren. Wanneer de kapers op vliegveld Kempen Airport staan hebben ze 'hun eigen man' al bij zich. Dat het een Colombiaan is, wekt het vermoeden dat het om iemand gaat die vaker bij illegale drugstransporten betrokken is geweest. Want dergelijke operaties zijn schering en inslag in het Zuid Amerikaanse land.

Oud Roosteren

Het uiteindelijke doel - de bevrijding van Benaouf 'Ben' A. - uit de gevangenis van Roermond werd door de politie verijdeld. Daarbij achtervolgde men de kapers van het vliegveld tot aan het dorp Oud Roosteren, in Limburg. Benaouf A. is kort daarna overgeplaatst naar een andere gevangenis, in Vught, waar hij nu in een zwaarder regime gedetineerd zit vanwege zijn 'ontsnappingsgevaar'.