Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Eis 7 jaar tegen verdachte 'coldcase-zaak' Zwolse bloemenhandelaar

Britse verdachte zou op 14 juni 2003 de 79-jarige Zwolse bloemist hebben gestoken.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

De politie heeft deze zomer een 39-jarige man uit Engeland aangehouden. Hij wordt er van verdacht dat hij op 10 juli 2003 de 79-jarige Gerrit Ittersum, bloemenhandelaar uit Zwolle, heeft overvallen. De Zwollenaar raakte tijdens deze gewelddadige overval gewond. De alleenstaande man werd door twee onbekende mannen in zijn huisje overvallen, mishandeld, met een mes gestoken en vastgebonden met tape. Uit het Twitter-rechtbankverslag vandaag van Stentor-verslaggever Michiel Satink: "Het slachtoffer was gruwelijk toegetakeld. Werd met mes in hoofd, hals en handen gestoken. Verwondingen waren potentieel dodelijk. De 79-jarige man was daarna nooit meer de oude." Vandaag stond de Engelsman terecht. De officier eiste 7 jaar gevangenisstraf.

Zonder buit

De daders gingen er destijds zonder buit vandoor. Op basis van onderzoek kwam de 39-jarige man uit Engeland in beeld. Na een match met een dna-profiel uit een dna-databank in het Verenigd Koninkrijk vaardigde de Officier van Justitie een Europees arrestatiebevel uit. Zo bleken er dna-sporen te zitten op de ducttape waarmee Ittersum was bewerkt. De man - initialen 'A.G.' - is in Engeland aangehouden en op woensdag 14 juni uitgeleverd aan Politie Oost-Nederland. Een medeverdachte is twee jaar geleden voor de rechter gekomen en in eerste instantie vrijgesproken. In die zaak loopt op dit moment een hoger beroep. Ook tegen deze andere man eist het OM 7 jaar gevangenisstraf.

@backlink(164815)

Trauma

Het slachtoffer van destijds - Ittersum - is vorig jaar een natuurlijke dood gestorven. Hoewel hij de aanslag in 2003 overleefde heeft hij het nadien zeer moeilijk gehad, niet alleen vanwege de door de mes aangebrachte wond, ook vanwege het psychische trauma dat hij aan het delict over hield. Het motief voor de gewelddadige overval is duister. Veel geld bezat het slachtoffer niet. Mogelijk was het de verdachten om zijn woning te doen, zo kwam vandaag aan de rechtbank naar voren.

Briefje dat bij de politie binnen kwam in dit onderzoek

Cold Caseteam

De politie heeft in 2003 een uitgebreid onderzoek ingesteld waarbij zij ook via de media aandacht heeft gevraagd voor deze zaak. In 2014 kwam, zoals gezegd, de Engelse verdachte in beeld. Vervolgens zijn sporen opnieuw onderzocht door het Cold Caseteam Oost-Nederland. Dat leidde snel tot de aanhouding van de andere verdachte, een 34–jarige man uit Enschede. 

Vrijspraak

De advocaat van de Engelsman eist vrijspraak. Er is weinig meer bewijsmateriaal dan dat dna-materiaal van zijn cliënt op de ducttape. Er staat niet vast dat hij betrokken is geweest bij de mishandeling van Ittersum, aldus de advocaat. Over twee weken doet de rechter uitspraak.