Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Bij de dood van 'oom Toto': vriend en vijand reageert op overlijden Riina

"Hij heeft Sicilië kapot gemaakt."

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Nu maffiabaas Toto Riina, eind vorige week is overleden, is daar het moment voor vriend- en vijand om bij zijn dood stil te staan. In diverse Italiaanse kranten staan interviews met familieleden (zijn vrouw op de foto hierboven), oude vrienden, oude buren, en gezworen rivalen. Toto Riina heeft veel los gemaakt gedurende zijn 87-jarige leven. De overwegende toon is toch vooral dat hij meer kwaad heeft gedaan dan hem lief was.

Het Beest

Uiteraard zijn de paparazzi ter plaatse om bij de gevangenis van Parma beelden te schieten van de zoon van Riina, zijn dochter en zijn weduwe. Alle drie zijn het mensen die hebben moeten leven in de schaduw van deze 'baas der bazen'. Iemand van wie wordt gesteld dat er nu pas, nu hij dood is, mag worden gesproken van een eventuele opvolger binnen de 'Cosa Nostra'. Zo machtig was hij nog. Zo stellen deze insiders in Italiaanse kranten. Ook al was 'oom Toto' - bijgenaamd 'Het Beest' - oud en ziekelijk, en had hij al in 2007 een hartaanval overwonnen, hij deed er nog steeds toe.

@backlink(165977)

Corleone

De Corriere della Sera is afgereisd naar Corleone om daar met ouden van dagen te spreken die Toto nog uit hun jeugd kennen. "Een goede jongen die echter zoveel angst inboezemde dat mensen niet meer tegen hem durfden op te staan," zo klaagt een oude vriendin terwijl ze de was staat op te hangen in een van de pittoreske heuvelachtige straatjes van het maffiabolwerk.

"Een goede jongen die echter zoveel angst inboezemde dat mensen niet meer tegen hem durfden op te staan," zo klaagt een oude vriendin terwijl ze de was staat op te hangen in een van de pittoreske heuvelachtige straatjes van het maffiabolwerk.

Een andere inwoner van Corleone stelt: "Hij was als privépersoon een verdomd aardige kerel die velen bijstond. Alleen: hij moest alsmaar moorden, dat was zijn modus operandi; hij had de dood in zijn ogen. Door ook andere maffiosi neer te schieten heeft hij de hele oude bevelsstructuur binnen de Cosa Nostra vernietigd. Die man is een ramp geweest voor Sicilië."

Gaspare Mutolo: "Riina was als een vader voor mij."

Spijtoptant

Een bijzondere rol in het pantheon van reacties en meningen is die van Caspare Mutolo. Deze spijtoptant werkt al jaren samen met justitie, en sprak enkele journalisten toe met een bivakmuts op zijn hoofd. Mutolo verklaarde nog altijd warme gevoelens voor Riina te koesteren, die hij mocht dienen als chauffeur en klusjesman. Ook bij deze 'pentito' zijn er daarnaast kritische kanttekeningen. "Riina was een charismatische man, voor mij was het een vader. We zaten samen in de gevangenis. En daar was een diepe vriendschap. Hij was een charismatisch personage. Hij was niet aanmatigend, hij overwon mensen met goede woorden. We hebben nooit ruzie gemaakt, behalve dat op een gegeven moment ieder van ons zijn gang is gegaan." Mutolo stelt voorts dat met Riina's processen in de jaren negentig een verwevenheid tussen politiek en criminaliteit aan het licht is gekomen die nog altijd bestaat. En die als een rottende zweer de Italiaanse samenleving ondermijnt.