Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Hippiegoeroe-moordenaar Charles Manson (83) overleden

De sekteleider ontkende meer dan veertig jaar schuldig te zijn aan de bloedbaden eind jaren zestig die hij met zijn sekte had veroorzaakt.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

In het lokaal waarin dit stukje wordt geschreven draait op de radio Janis Joplin 'Take another piece of my heart." Het is toepasselijke 'sixtiesmuziek' bij de dood van Charles Manson. De man die gisteren op 83-jarige leeftijd is overleden stond bekend als icoon van het hippietijdperk. Hij maakt zelfs platen, en heeft ook met de muzikant- en zanger Neil Young samengewerkt.

Sharon Tate

Maar de Manson die wij ons vooral herinneren is de man die een sekte opzette in een Californische boerderij. Daar verzamelde hij een aantal - met name jonge vrouwelijke - volgelingen om zich heen, met wie hij aan het moorden sloeg. Zo doode hij ondermeer de acht maanden zwangere filmster Sharon Tate. Althans, hij stuurde zijn volgelingen op pad om haar en enkele andere personen die verbleven in een villa in Beverly Hills om te brengen - en er met bloed geschreven woorden als 'Pigs' en 'Helter Skelter' op de muren achter te laten. Met als achterliggend 'idee': een aanval op de maatschappij. Een soort terrorisme, zeg maar. In praktijk was het vooral de massapsychose van een totaal gestoorde, zwaar manipulatieve gek.

@backlink(165443)

Hakenkruis

Niet alleen Manson kreeg de doodstraf opgelegd, ook enkele van zijn volgelingen belandden in het gevang. Net als bij de anderen werd zijn straf omgezet in een levenslang verblijf in de gevangenis. Niet dat hij het daar fijn had, maar het was wel een locatie van waaruit de sekteleider volop in beeld bleef. Door de jaren heen was er altijd wel weer wat om hem te doen. Hij tattoeerde een hakenkruis op zijn voorhoofd. Hij deed meerdere gratieverzoeken, en hij wilde trouwen achter de tralies - wat hem nog gelukt is ook. 

Zwerver

Nu vorige week maffiabaas Toto Riina is overleden, vertrekt met Manson's sterven een tweede boegbeeld van criminaliteit in de twintigste eeuw naar de eeuwige jachtvelden. Levenslang was in zijn geval ook echt levenslang. Al betoogde de man met de hakenkruis en de lange baard al die jaren - vanaf 1969 af aan - dat hij niets met al die moorden te maken had. Hij was maar een gewone zwerver. 'Only a hobo', zoals dat andere icoon uit dat tijdperk het zo treffend verwoordde.