Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Blade runner Oscar Pistorius moet langer de cel in

We waren hem bijna vergeten, blade runner Oscar Pistorius. De ooit gevierde atleet die de medailles aaneen reeg tijdens de Paralympics vermoordde zijn eigen vriendin.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

De moord gebeurde op Valentijnsdag 2013. Zijn vriendin was in de badkamer en Pistorius opende het vuur op haar en schoot door een dichte deur heen. Model Reeva Steenkamp overleefde dit niet en was op slag dood. Naar eigen zeggen dacht Pistorius dat zij een inbreker was en dat hij uit zelfverdediging handelde. Hier gaat de rechter dus niet in mee.

Pistorius in betere tijden

In beroep

Eerder oordeelde de rechter dat het doodslag was en legde hem een gevangenisstraf van zes jaar op. De aanklagers gingen in beroep omdat ze de straf schokkend laag vonden en wilden hem voor moord veroordeeld hebben. En met succes, want Pistorius moet nu dertien jaar en vijf maanden de cel in. De oud-atleet heeft tot dit moment al een jaar gevangenisstraf er opzitten.

Moord

Normaal staat er op moord in Zuid-Afrika minimaal 15 jaar gevangenisstraf, maar er zijn echter verzachtende omstandigheden om de straf wat lager te laten uitvallen. Zo heeft Pistorius zich in de cel goed gedragen en heeft hij zijn excuses aan de famlilie van Steenkamp aangeboden.

Reeva Steenkamp

Eind

Het proces tegen Pistorius duurt nu al bijna vijf jaar en lijkt nu bijna tot zijn einde gekomen. Al kan Pistorius de zaak nog voorleggen aan het Constitutionele Hof. Wordt dus wellicht nog wel vervolgd.