Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Litouwse kickbokser verdacht van luxe autodiefstallen

Bende transporteerde de wagens via Nederland naar Litouwen.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

De bekende Litouwse kickbokser Airidas K. (foto boven) en een landgenoot riskeren acht jaar cel voor de diefstal van een achttal Range Rovers Evoque in België; vierwielers van gemiddeld 80.000 per stuk. De twee werkten binnen een bende die de wagens via Nederland naar Oost Europa transporteerde.

Wietteelt

De misdaadorganisatie waartoe Airidas behoorde bestond in totaal uit meer dan twintig man, zo stelt de Belgische justitie. Naast autodiefstal deed de groepering ook aan woninginbraak en wietteelt. 

Blanco sleutel

De rechtszaak tegen de kickbokser en de rest van de bende speelde gisteren aan de rechtbank van Antwerpen. De procureur benadrukte op het proces gisteren de gespecialiseerde werkwijze van de bende. Zo werd in één van de achterdeuren een klein gaatje geboord, zodat ze toegang kregen tot de bedrading om de deur te openen. Vervolgens manipuleerden de dieven de boordcomputer, kopieerden ze de software op een blanco sleutel en schakelden ze met een ‘jammer’ het track-and-trace-systeem uit.

@backlink(164623)

Arrestaties

Dit is al een langer lopend justitieel traject. De bende komt in 2014 in beeld bij rechercheurs. Zo zien observatieteams de kickbokser regelmatig een aantal adressen in Rotterdam bezoeken. Het onderzoek verloopt daarna bijzonder moeilijk en is tijdrovend. De Antwerpse speurders werken maanden samen met Nederlandse collega’s en gaan eind 2016 ook twee weken naar Litouwen voor huiszoekingen en arrestaties.

Leiders

De Belgische 'procureur' eiste gisteren acht jaar cel voor Airidas en een handlanger. Het Openbaar Ministerie in Vlaanderen ziet de twee als leiders van de groep.